2024. március 29., péntek

Obračun za prošlogodišnji rad

Prema pokazateljima, prodaja lista „Mađar So“ je u mart porasla za 4 %

Mađarski Nacionalni Savet je održao juče tridestdrugi redovni sastanak. Mgr. Jene Hajnal je potvrdio da je inicijativa Minority SafePack akcija sakupljanje potpisa za zaštitu manjinskih prava, umesto minimuma od milion sakupila više od 1,2 miliona. Uspehu su u velikoj meri doprineli i vojvođanski Mađari. U nastavku su na dnevnom redu bili izveštaji ustanova MNS-a. Direktor lista „Mađar So“, Ekres Rozalija je iznela da za „Mađar So Doo“ nije bila laka prošla 2017. godina kao ni prethodna.

IZGRADNJA U MEDIJIMA

Kao što je Rozalija Ekres dodala, dok dnevni list ispunjava svoje zadatke, redovno izveštava, objavljuje dečje i omladinske novine, u štampariji je kontiunirana proizvodnja, i dok su privredni pokazatelji pozitivni, dotle prošlogodišnje rezultate ne možemo smatrati neuspehom. Trud redakcije „Mađar So“ je i dalje da informiše na mađarskom jeziku, kao i o dešavanjima u svetu - objašnjavala je direktorica, i dodala da se list i prošle godine akcentovano bavio temama iseljavanja Mađara sa teritorije Vojvodine, kao i sa temama koje bi mogle zaustaviti ovaj proces.

„Mađar So“ je i tokom prošle godine nastavio da organizuje promocije lista, promocije knjiga, organizovao je nagradne igre, objavio je drugo izdanje  ,,Szorványlétben”(serija reportaza), kao i ,,Tigrislélek”-zbirku novela iz Vojvodine na mađarskom jeziku.

-Prema novčano-ekonomskim pokazateljima zaključujemo pozitivnu godinu. Dobit nam prelazi 378 miliona dinara, izdaci 374 miliona dinara. U odnosu na prethodnu godinu  rast je 2%, u oba slučaja. Bankarsko kreditiranje nismo koristili. Sve u svemu: finansijski rezultat našeg lista je 2,05 miliona dobiti. Pozitivno poslovanje u 2017. godini je već peta godina zaredom. U slučaju „Mađar So“ broj prodatih primeraka je pao za 6,4%, a u slučaju „Mezeškolač“ i „Jo Pajtaš“ je veći pad. Takođe prema najaktuelnijim podacima u prvoj dekadi 2018. godine stagnira broj prodatih primeraka lista „Mađar So“, dok u martu je čak porasla za 4% - objasnila je Rozalija Ekres.

„Het Nap“ izdavačka kuća Doo je iznela pred savet svoju modifikaciju finansijskog plana. Direktorka Edit Laslo je objasnila da je to potrebno zato što su zahvaljujući rastu pokrajinskog budžeta, sredstva porasla sa 26,5 miliona dinara na 27,5 miliona.

Prema izveštaju Panon Fondacije, Ištvan Bodžoni, direktor je rekao „Panon RTV“ je zadovoljio i po sadržaju, i po formi, i finansijskoj obavezi, godinu je zaključio bez dugovanja, znatno je proširio ponudu programa i na radiju i na televiziji, naročito u večernjim satima, kao i krug svojih partnera i saradnika, a jača i u srpskim medijima. Završila se izgradnja medijske kuće Panon, kao i obnova Mađarske kuće, u kojoj će dva radio-studija dobiti mesta a krajem maja ili početkom juna će se u tu zgradu useliti i subotička redakcija „Mađar So“, kao i redakcija „Het Nap“. U novoj zgradi smo dobili novu opremu, kakvu retko koja televizija ima na ovim prostorima.“

U nastavku se Jene Hajnal zahvalio svima koji su učestvovali u stručom opremanju medijske kuće Panon. Prema Jeneu Hajnalu, MNS i mađarska zajednica treba da budu ponosni na ovaj sistem informisanja u tom kompleksu. Sigurno ima još šta da se unapredi u medijima ali u poslednjih nekoliko godina, vojvođanski mediji su u velikoj meri unapređeni - rekao je Jene Hajnal.

Na sednici MNS-a su usvojili izveštaj o radu istorijskog arhiva iz Sente, biblioteke „Juhas Eržebet“ iz Bačke Topole, muzeja iz Topole, Kamara pozorišta iz Sente, pozorišta „Kostolanji Deže“ iz Subotice, izmenu budžeta izdavačke kuće Forum, kao i imenovanja rukovodilaca raznih ustanova.

NISU PODRŽALI

Savet je raspravljao o žalbi Ištvana Tarija, koji želi da se zauzme stav odbijanja vezano za odluku pokrajine da se 25. novembar proglasi za dan Vojvodine (na ovaj dan su priključili Vojvodinu Srpskom Kraljevstvu). S obzirom da se taj datum smatra simbolom tragedije vojvođanskih Mađara, Ištvan Tari smatra da je dužnost MNS-a da odbije ovaj predlog pokrajine.

-Vojvođanska autonomija je osnovana na lažnim osnovama Jugoslavije i služi za prevaru sveta. Dovodi se u pitanje legitimitet nekadašnje velike sednice. Za mađarski narod je ova odluka donela veliku tragediju. Ako vodimo računa jedni o drugima, onda nećemo za dan Vojvodine odrediti datum koji je doneo uvredu za mađarski narod. Ono što je za nas dan žalosti, ne može da bude za naše sugrađane praznik. Ako se sa ovim složimo, naše samovrednovanje je ispod svakog nivoa - rekao je Tari.

Jene Hajnal nije podržao ovu primedbu. ,,Pokrajinski sekretarijat za manjine se obratio nacionalnim savetima pismom, tako je i MNS. Tražili su da svi obeleže datume koje bi voleli da proslavljaju na nivou pokrajine, izvestio sam nadležne da je MNS već ranije doneo odluku o tome da su najznačajniji datumi za vojvođanske Mađare 15.mart, 20.avgust i 23.oktobar. Kad bi prihvatili inicijativu Ištvana Tarija, sve konce bi pokidali koje smo sami pleli. Ovog momenta nama vojvođanskim Mađarima je važnije da imamo svoje pokrajinske praznike. Zna se da je 25.novembar za nas dan žalosti, ali za mene kao rukovodioca SVM-a još je važnije da volja i interesi Mađara dođu do izražaja. Sa tim treba da se bavim, a ne da se bavim stvarima čiji su rezultati neizvesni.“ Smatra da su velike šanse da pokrajinska Vlada donese odluku da se važni datumi za Mađare uvrste među važne datume koji su bitni za pokrajinu.

Predlog Tarija nije izglasao MNS.

Livija Jo Horti, Ferenc Žoldoš i Zoltan Šifliš su takođe predali hitnu inicijativu MNS-a, odluku  prema kojem MNS osuđuje uznemiravanje akademika Tibora Varadija, tj. objavljivanje njegovog imena na listi nacionalnih izdajnika.

Livija Jo Horti smatra iritirajućim, što u Mađarskoj na raznim listama blate njegovo ime, kao i to što vojvođanski Mađari ćute. Podsetila je šta je sve Tibor učinio za Mađare i zamolila MNS da stanu u njegovu odbranu.

Prema Jeneu Hajnalu, MNS nema takvu nadležnost da bi mogao da zauzme stav povodom raznih tekstova u novinama u Mađarskoj, čak ni onda kada se radi o tako cenjenoj i istaknutoj osobi. Zasluge Tibora Varadija su neosporne u doprinosu formiranja sudbine vojvođanskih Mađara, i zahvalnost za to je nepobitna.

Ni ovu inicijativu nije prihvatio MNS.