2024. április 20., szombat

Može da se konkuriše za kupovinu kuće ili stana

Opština Ada je izdvojila 10 miliona dinara za kupovinu kuće ili stana za mlade bračne parove, te je lokalna samouprava Ade u aprilu raspisala konkurs. Sredstva su nepovratna. Okvir je 10 miliona dinara, od toga jedna porodica može dobiti sredstva u vrednosti 5000 evra. Popunjene obrasce sa potrebnim dokumentima se mogu predati do 25.maja nadležnima u opštini koji će pregledati dokumentaciju, a savet opštine će doneti odluku o dodeli. Više informacija se može naći na web stranici www.ada.org.ts. Ili od Tamare Panić od 7-13 časova na telefon 024/852-106 lokal 211.

Zoltan Bilicki, gradonačelnik nam je rekao, da bi ovom vrstom pomoći želeli da uspore iseljavanje mladih, podsticati ih na rađanje dece i razvijanje opštine.

-Konkurs je raspisan jednim delom za građane Ade, ali pruža mogućnost i onima koji su se doselili i rade najmanje  godinu dana na teritoriji opštine Ada. Na konkursu mogu učestvovati oni parovi, od kojih bar jedno ima manje od 45 godina.

-Samouprava opštine Ada, od procenjenog iznosa za određenu nekretninu preko poreske uprave, najviše će isplatiti 50%  do 5000 evra vrednosti. Ako neki par kupuje kuću koja košta više od 10000 evra, u tom slučaju ih sleduje tih 5000 evra pomoći. Ako na primer nekretnina košta 6000 evra, u tom slučaju mogu dobiti 3000 evra od opštine. Osobe koje konkurišu ne mogu imati na svom imenu nikakvu nekretninu,  te nisu mogli prodati nikavu nekretninu u poslednjih pet godina.

-Maksimalan broj poena koji se može dostići na konkursu je 80-85 bodova zavisno od broja male dece. Po 10 bodova dobija svaki član porodice u slučaju da žive unazad pet godina u našoj opštini. Najmanje 20 bodova dobijaju porodice koje su meštani. Tako bi dali prednost njima. Mađutim, ako se neko deselio i želi da živi na ovoj teritoriji, voljni smo i njima da pomognemo. Uslov konkursa je da se nekretnina ne može kupiti od rodbine do trećeg kolena. Sledeći uslov je da porodice koje konkurišu nemaju dugovanja prema samoupravi - saopštio je gradonačelnik.

Lokalna samouprava je oformila komisiju od šest članova koja sprovodi konkurs, boduje i daje predlog savetu opštine za usvajanje. Oni su zaduženi i da kontrolišu da li se dobitnici pomoći pridržavaju uslova, ako primete nepravilnosti oduzeće im se dat novac.

-Dobitnici sredstava ne mogu prodati nekretninu najmanje 15 godina na koju samouprava stavlja hipoteku. To ćemo proveravati, i par treba svakih šest  meseci da dostavi potvrdu o zaposlenju. U slučaju da jedno od njih ostane bez posla ili čak oboje, opštinska inspekcija će kontrolisati da li stvarno žive na teritoriji opštine Ada ili odlaze na rad u inostranstvo, a sredstva opšine su samo iskoristili za sticanje nekretnine. Ako se ispostavi da ne žive u kući već u inostranstvu, pokrenuće se postupak protiv njih. Moraće prodati nekretninu i vratiti novac samoupravi. Nekretnina mora da bude uvedena u katastar, da bude legalizovana i ne sme imati nikakvo opterećenje ili da neko ima plod uživanja. Posle isteka konkursa u roku 60 dana će biti objavljeni rezultati. Dobitnici sredstava treba da sklope predugovor sa prodavcem, zatim se sklapa ugovor između samouprave i kupca, pa kupac potpisuje ugovor sa prodavcem. Postoje rokovi, samouprava prosleđuje sredstva u roku od tri dana, i kupac takođe treba da plati prodavcu u roku od tri dana - izjavio je gradonačelnik.

Zoltan Bilicki je rekao da ako bude veliko interesovanje, samouprava će se potruditi da već ove godine obezbedi uslove kako bi ponovo raspisali konkurs. Ako bude manje interesovanje, dogodine će ponoviti konkurs sa većim okvirima i blažim uslovima. Prema procenama gradonačelnika, ovaj program će trajati duži period, jer u ovom ubrzanom svetu iseljavanje će biti sve veći problem, a ne manji.