2024. március 29., péntek

Szúnyogirtás földről, vízről és levegőből

Az elmúlt napokban folytatódott a szúnyogirtási akció Újvidék, Karlóca és Belcsény területén

A Ciklonizacija vállalatban elmondták, hogy a szúnyogirtást repülőgépekkel, helikopterekkel, valamint az erre a célra kialakított járművekkel végzik.

– A légi szúnyogirtási akció a Duna mentére összpontosult, permeteztünk a folyó mellett Begecstől a Duna–Tisza–Duna csatornáig, valamint Péterváradon, a Šangaj városrészben és Karlócán. A földi szúnyogirtási akciónkat Futakon, Veterniken, Adicen, a Telepen, Péterváradon, Karlócán, a Limáni és a Futaki parkban folytattuk, valamint a Péterváradi vár körül, a Ribnjak településen, Kamenicán, Ledincin és Čerevićen. A helikopterből történő szúnyogirtást Kabolban és környékén alkalmaztuk. A legújabb, ULV generátoros, földi szúnyogirtást Kamenicán, Belcsényben, Ledincin, Szalajkán, a Telepen, a Podbarán, a Limán városnegyedekben és Kabolban végezzük. Vízi szúnyogirtási akciónk során permeteztünk a Macska-sziget környékén és a kamenicai partszakasz mentén – közölte Dario Aćimović, a Ciklonizacija sajtófelelőse a Dnevnik napilapnak.

A vállalat a város többi részén folyamatosan követi az aktuális szúnyoghelyzetet, és szükség szerint újabb szúnyogirtási akciókat rendel el. A cég a permetezés előtt elkezdte az állóvizekben összegyűlt szúnyoglárvák irtását, ezt az akciót őszig folytatják.

– Mivel Újvidék környékén magas a Duna vízállása, sokkal nagyobb területen kell dolgoznunk, hiszen az árterületek igazi „melegágyai” a lárváknak. Tavasszal, amint megteremtődtek a megfelelő időjárási feltételek, elkezdtük a szúnyogirtási akciónkat annak érdekében, hogy az újvidékieknek ne okozzanak problémát a rovarok.

Habár április van, szokatlan, hogy ilyen gyorsan szaporodnak a szúnyogok, de mivel enyhe telünk volt, amit szokatlanul csapadékos időjárás követett, számítottunk erre. A hirtelen felmelegedés nem könnyítette meg a dolgunkat, de az újvidéki önkormányzat segítségével minden szükséges akciót idejében elvégeztünk – mondta Aćimović.