2024. április 26., péntek

Kerékpártúra a barátság jegyében

Szabadka és Kiskunhalas két éve testvérvárosi kapcsolatot ápol, viszont a két település közötti jó viszony ennél nagyobb múltra tekint vissza. A kiskunhalasi kerékpárosok már 2011 óta minden évben augusztus végén, tehát Szabadka Város napját megelőzően ellátogatnak városunkba, és 2015 óta a szabadkaiak is viszonozzák ezt a látogatást. Május ötödikén immár negyedik alkalommal szervezik meg a Szabadka–Kiskunhalas Kerékpártúrát, amelynek keretein belül a szabadkai biciklisek összesen 90 kilométert tesznek meg, ezen túrával is színesebbé téve a kiskunhalasi városnapi programsorozatot. Lapunk kérésére Király Gábor, a rendezvény szervezője mondta el a részleteket.

– Kiskunhalas város napja május hatodikán van, ezen a napon írta alá Mária Terézia azt az oklevelet, aminek köszönhetően a település ismét szabad várossá vált. Mi, kiskunhalasiak már korábban is rendszeresen túráztunk Szabadkára, és 2015-ben, amikor már elég sok mindenkit megismertünk itt, Szabadkán, úgy döntöttünk, hogy legyen egy olyan túra is, ahol a szabadkaiak is viszonozni tudják a látogatást. Erre a legjobb időpontnak Kiskunhalas napja tűnt. A rendezvény iránt egyre nagyobb az érdeklődés, az idén az előzetes jelentkezések alapján 100–150-en is részt vehetnek rajta. Mi, kiskunhalasiak a barátság jegyében az országhatárnál várjuk be a szabadkaiakat, és Tompán keresztül közösen kerékpározunk Kiskunhalas déli határához, a Malom Csárdához, ahol találkozunk a többiekkel. Innen közösen vonulunk a Hősök ligetébe, a lovas szoborhoz, ahol fogadjuk a vendégeinket. Hogy egy kicsit megfűszerezzük mindezt, az egészben nemcsak kerékpárosok vesznek részt, hanem a szabadkai és kiskunhalasi motorosklub, valamint a veterán autós-motoros egyesület tagjai is – fogalmazott Király Gábor.

A szabadkai kerékpárosok gyülekezőjére május ötödikén, szombaton reggel 8 órakor kerül sor a városháza előtti kék szökőkútnál. Előzetes jelentkezés nem kötelező, de javasolt. Jelentkezni Péter Lászlónál a 063/585-254-es telefonszámon, vagy a peter.gy.laszlo@gmail.com e-mail-címen lehet, illetve a Facebookon, a Szabadka–Kiskunhalas Kerékpártúra nevet viselő csoportban.

Itt jegyezzük meg, hogy a kiskunhalasi városnapi programok május negyedike és hatodika között zajlanak, és többek között csipkekonferencia, művelődési műsorok és borudvar várja az érdeklődőket.