2024. április 25., csütörtök

Játszósarkok és játszóterek

Új felszerelésekkel gazdagodtak a bácsfeketehegyi és a kishegyesi óvodák – Hamarosan új játszóteret kap a kishegyesi központi óvoda

Kishegyes község terültén a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézményhez tartoznak az óvodák. Magyar tannyelvű óvodából három van, kettő Kishegyesen és egy Bácsfeketehegyen. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program jóvoltából ezek az óvodák készségfejlesztő játszósarkokkal gazdagodtak, mondta el lapunknak Kőműves Gizella, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója.

A gyerekek nagyon örültek az új játékoknak (Lakatos János felvétele)

A gyerekek nagyon örültek az új játékoknak (Lakatos János felvétele)

– A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretén belül intézményünk három készségfejlesztő sarkot kapott. Ezekből egy Bácsfeketehegyen van, kettő pedig Kishegyesen, a központi és a gazdászati óvodákban. A játszósarkokban nagyszerű játékfelszerelés és módszertani csomagok találhatók. A játék segíti a gyerekeket a mindennapi élet bizonyos készségeinek megtanulásában, fejlesztésében. A modern kori játékoknak nincs ilyen fejlesztő funkciója, sőt, sokszor rossz hatással vannak a társas kapcsolatok kialakulására. Ezzel szemben a hagyományos társasjátékok a gyerekeknek sokkal több új ismeretet nyújtanak. Emellett a játszósarkok hozzájárulnak az óvodai oktatás minőségének a javításához – mondta el az igazgató, majd arról is beszámolt, hogy a sarkok tartalmaznak logikai-, szabály- és szerepjátékokat, valamint gyermekirodalmat és bábkomplettet is.

Az óvodafejlesztési program keretén belül nemcsak játszósarkok érkeztek Kishegyes község óvodáiba, hanem sor került a bácsfeketehegyi óvoda udvarának rendezésére is. A Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója arról számolt be, hogy ez már korábban megtörtént, és új játszószerek kerültek a régiek helyére: házikók, mászóvárak, ülőkék, egyensúlyozók és csúszdák. Kőműves azt is elmondta, hogy most a kishegyesi központi óvoda udvarának rendezése van soron.

– Kishegyesen a központi óvodában már el lettek távolítva az elavult, fából készült udvari játszószerek. Helyükre igényeinknek, az udvar nagyságának és adottságainak megfelelő játszószerek fognak kerülni. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a kishegyesi Komunál Közvállalat sietett segítségünkre a régi játszószerek eltávolításában, valamint előkészítették a terepet az újak felszereléséhez. A közvállalat nemcsak most, hanem más alkalmakkor is a segítségünkre sietett, a lehetőségeihez mérten. Akárcsak a kommunális közvállalat, ugyanúgy a helyi közösség segítségére is mindig számíthatunk Kishegyesen és Bácsfeketehegyen egyaránt – számolt be az igazgatónő, majd hozzáfűzte, hogy reményeik szerint hamarosan megérkeznek az új udvari játszószerek a kishegyesi oviba.