2024. április 18., csütörtök

A két Korea vezetői megállapodtak diplomáciai kapcsolataik szorosabbra fűzésében

Mun szerint a béke új korszaka köszöntött be a Koreai-félszigeten
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök (Fotó: Beta/AP)

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök (Fotó: Beta/AP)

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elkötelezettségét fejezte ki nukleáris programjának felszámolása és a Koreai-félsziget teljes atommentesítése mellett pénteken, a Korea-közi csúcstalálkozót lezáró közös nyilatkozat tanúsága szerint.

Kim és Mun Dzse In dél-koreai elnök a nyilatkozat szerint megfogadták, hogy együttes erőfeszítéssel megpróbálják hivatalosan is lezárni az 1950-53-as koreai háborút. A konfliktust ugyanis annak idején nem békekötés, hanem csak fegyverszünet zárta.
A felek ígéretet tettek arra, hogy május 1-jétől kezdve berekesztik az ellenségeskedés minden formáját földön, vízen és levegőben. Ennek szellemében a határra telepített hangosbemondók propagandaadását is megszüntetik.

A kommunikáció megkönnyítése érdekében a felek közös és állandó összekötő irodát hoznak létre a határ észak-koreai oldalán fekvő Keszongban - állt a vezetők közös nyilatkozatában.
Szöul és Phenjan emellett megegyezett, hogy az augusztus 15-én ünnepelt felszabadítás napja alkalmából kezdeményezi a koreai háború miatt szétszakadt családok újraegyesítését.
A két Korea úgy döntött, hogy a határon átívelő vasút- és közútvonalakat építenek.
Mun beleegyezett, hogy ősszel újabb csúcstalálkozón vesz részt Kim Dzsong Unnal, ezúttal Phenjanban.

Mun szerint a béke új korszaka köszöntött be a Koreai-félszigeten.