2024. április 25., csütörtök

„Célzott magyarellenes kampány folyik”

Brenzovics László szerint Washington segítheti a kárpátaljai magyarok jogainak biztosítását

Washington hatékonyan léphet közbe a kárpátaljai magyarság jogainak biztosításáért, fogalmazott az MTI-nek Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője Washingtonban.

Brenzovics László az amerikai magyarság egyik legnagyobb ernyőszervezete, a Magyar Amerikai Koalíció meghívására tartózkodott az amerikai fővárosban, ahol külügyminisztériumi tisztségviselőkkel és kongresszusi törvényhozókkal találkozott, és tájékoztatta őket az ukrajnai magyarok helyzetéről és jogaik csorbításáról. A politikus azt mondta: tárgyalópartnerei felkészültek voltak az Ukrajnában élő őshonos magyarok helyzetét illetően, és érdemleges eszmecsere folyt olyan kompromisszumok lehetőségeiről, amelyek megfelelnek a kárpátaljai magyarság érdekeinek is. „Nehéz jósolni, de a józan ész érvei hatnak az Egyesült Államok érdekeire is, hiszen Ukrajnában aligha lehet békességet és stabilitást teremteni a kisebbségi gondok megoldása nélkül” – fogalmazott a KMKSZ elnöke, aki hangsúlyozta, tájékoztatta tárgyalópartnereit arról is, hogy ukrán földön évek óta célzott magyarellenes kampány folyik. A központi sajtóban rendszeresen jelennek meg a magyarokat negatív színben feltüntető riportok, magyar emlékműveket rongálnak meg, magyarellenes felvonulásokat rendeznek és nemrégiben robbantásokat is elkövettek. Felhívta a figyelmet arra a legújabb ukrán törvényjavaslatra is, amely a kettős állampolgárság büntetését helyezi kilátásba.

A magyar politikus meglátása szerint Washingtonban az ukrajnai helyzet megítélésében a biztonságpolitikai megfontolások elsőbbséget élveznek, de – mint fogalmazott – nem lehet és nem szabad csakis ezt a szempontot figyelembe venni. „Ha hosszú távú békét akarunk a térségben, akkor nem lehet elsiklani a nemzetiségi, oktatási, nyelvi kérdések fölött” – hangsúlyozta az MTI-nek Brenzovics László, aki elmondta: emlékeztette amerikai tárgyalópartnereit is arra, hogy az oktatási és nyelvhasználati jogok az ukrán alkotmányban is rögzített szerzett jogok. Hozzátette: a kettős állampolgárság sem zavart eddig senkit, ám az ukrán politikai vezetők, hogy eltereljék a figyelmet az ország valódi problémáiról álkonfliktusokat teremtenek.

Brenzovics László sikerként említette, hogy ezeket a kérdéseket sikerült a nemzetközi színtérre kivinni, téma volt az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban is, ahol például határozat született, amelyhez a Fidesz-frakció segítségével román parlamenti képviselők egy része is csatlakozott. Mindez nemcsak magyar probléma – hívta fel a figyelmet –, hiszen más országoknak, például Romániának vagy Bulgáriának, szintén vannak kisebbségei Ukrajnában. „Egyértelmű, hogy ez nem magyar–ukrán ellentét vagy bilaterális kérdés, ez összeurópai ügy, sőt még a NATO ügye is, mert Ukrajna NATO-val aláírt együttműködési szerződésében szintén feketén-fehéren szerepel, hogy Kijev nem csökkenti a nemzeti kisebbségek szerzett jogait” – hangsúlyozta a KMKSZ elnöke.