2024. április 19., péntek

Szétosztották a drogteszteket

Az újvidéki általános- és középiskolákban több mint 20 000 drogteszteléshez szükséges készletet osztottak ki a diákok szüleinek.

Szerbiában Újvidék az első olyan város, amelyben közpénzből drogteszteket szereztek be az iskolások tesztelésére. Erre a célra 10 millió dinárt irányoztak elő. A drogtesztek szétosztását februárban kezdték meg az újvidéki általános- és középiskolákban. A szülők több mint 20 000 drogtesztet vettek át, ami azt jelenti, hogy majdnem mindegyik hetedikes, nyolcadikos és középiskolás megkapta, mert az újvidéki középiskolákba mintegy 11 000, az általános iskolákba pedig 7500 hetedikes és nyolcadikos tanuló jár.

Több mint 20 000 drogtesztet osztottak szét az újvidéki általános- és középiskolákban, a szülők nagy érdeklődést mutattak az akció iránt (Dávid Csilla felvétele)

Több mint 20 000 drogtesztet osztottak szét az újvidéki általános- és középiskolákban, a szülők nagy érdeklődést mutattak az akció iránt (Dávid Csilla felvétele)

A Blic napilapnak az iskolákban elmondták, hogy nagyon kevés volt az olyan szülő, aki nem vette át a drogtesztet. Stanko Matić, a középiskolák aktívájának elnöke és a Mileva Marić Ajnštajn Műszaki Iskola igazgatója megerősítette, hogy valóban nagy százalékban vették át a drogteszteket a diákok szülei.

Jasmina Pastonjicki, az általános iskolák aktívájának az elnöke kifejtette, a drogtesztek szétosztásánál nem volt semmiféle nehézség, a szülőket kifejezetten érdekelte az akció. A drogtesztek megvásárlását a szülők kezdeményezték, az akciót pedig a Városi Általános- és Középiskolai Erőszakellenes Testület bonyolította le.

Azok, akik a drogteszt alkalmazása mellett döntöttek, otthon is elvégezhették a vizsgálatot, a teszt a drogszennyezettséget a vizeletből mutatja ki. A drogteszt a vizeletminta alapján képes kimutatni a marihuána, a kokain, a heroin, az extasy és más, gyakran fogyasztott kábítószer jelenlétét.

Az újvidéki önkormányzat a drogteszteket közbeszerzési pályázat útján vásárolta meg. Először felhívást intéztek az újvidéki gyógyszertárakhoz, majd a pályázaton az újvidéki Laurus gyógyszertár ajánlata tűnt a legkedvezőbbnek, így ők biztosították az iskolák számára a drogteszteket.