2024. március 29., péntek

Elérkezett Szent György

Csaknem kétszáz gyerek a tájház évadnyitóján

A topolyai tájház április 24-én tartja meg hagyományos Szent György-napi évadnyitóját. Ezen a napon a Szent György-naphoz kapcsolódó hiedelmek, babonák, népszokások elevenednek fel a tájház udvarán.

Szent György napjához számos népszokás és népi hiedelem kapcsolódik. Ez a nap volt az állatok legelőre hajtásának napja. Az állatokat kihajtáskor a kapuban lefektetett vasakon, leggyakrabban vasláncon, seprűn és zöld faágon hajtották át, hogy erősek és egészségesek legyenek. A Szent György hajnalán szedett harmatról azt tartották, hogy lemossa a szeplőket az arcról. A legenda szerint Szent György legyőzte a sárkányt, aki rettegésben tartotta a királyságot, így nevével összeforrt a sárkány szimbóluma is.

A tájház udvarára érkező gyerekcsoportok megtekinthették a régi állattartó mesterségek eszközeiből összeállított kiállítást, és hallhattak a Szent György- napon az állatokhoz kapcsolódó hiedelmekről, babonákról, szokásokról is. A folytatásban megismerkedhettek a veteményeskertben leggyakrabban előforduló növények magvaival és palántáival, majd Szent György-napi népi gyermekjátékokat játszhattak. Magokat ültethettek, amiket később otthon gondozhatnak, valamint színes sárkányokat készíthettek a kézműves sarokban. A fejkendőkből összeállított kiállításon pedig a kislányok kipróbálhatták a nagymamák, dédmamák fejviseletét is. A tájház teázójában gyógynövényekből készített teákat kóstolhattak, és pogácsát, zsíros kenyeret fogyaszthattak.

Csaknem kétszáz gyermek érkezett a tájházba ezen a napon a helyi általános iskolákból és óvodákból, napközikből. A látogatás során nem csak tudást, hanem élményeket is szerezhettek, barátkozhattak, és játszhattak olyan autentikus környezetben, mint amilyen a tájház udvara.

A programot a Szekeres László Alapítványon keresztül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.