2024. április 25., csütörtök

Csendes ünnepély

A palicsi könyvtárban Kubát Gábor alkotásaiból nyílt kiállítás

A Szabadkai Városi Könyvtár palicsi fiókkönyvtárában szerdán este Csendes ünnepély címmel kiállítás nyílt Kubát Gábor festményeiből. Az egybegyűlt közönséget Berényi Eszter, a Szabadkai Városi Könyvtár főkönyvtárosa köszöntötte, aki elmondta, hogy megtiszteltetésnek tartja, hogy a palicsi könyvtár adhat otthont Kubát Gábor első kiállításának, hiszen a festő korábban a könyvtár munkatársa volt.

A kiállításmegnyitó résztvevői (Fotó: Gergely Árpád)

A kiállításmegnyitó résztvevői (Fotó: Gergely Árpád)

A kiállított műveket és az alkotót Kerekes Sándor festőművész méltatta.

– Kubát Gábort úgy ismertem meg, mint egy mélyen gondolkodó filozófus embert. Ő mielőtt munkához fogna, százszor átgondolja a festményét – mondta Kerekes Sándor, majd köszönetet mondott Török Istvánnak, hogy egy évtizede kiállítótermet alakított ki a palicsi könyvtárban.

Kubát Gábor kiállított munkái (Fotó: Gergely Árpád)

Kubát Gábor kiállított munkái (Fotó: Gergely Árpád)

Kubát Gábor beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Bibliából merít ihletet, és Villon költészete gyakorolt rá nagy hatást. A műsorban Binszki Teréz, a Csáth Géza Művészetbaráti Kör versmondója Francois Villon Nyári ballada a szegény Lovise-ról című versét szavalta el.

A kiállításon Kubát Gábor szürrealista, expresszionista-minimalista és pszichedelikus hiperrealista stílusú festményeit tekinthetik meg az érdeklődők.