2024. április 24., szerda

Díszvilágítást kaptak a templomok Bácsfeketehegyen

Anyaországi támogatásból felújítják a református templomot – A helyi közösség terveiről: kerékpártartó, parkoló épül

A bácsfeketehegyi református és evangélikus templomok a közelmúltban új díszvilágítást kaptak. A munkát a Komunál Közvállalt Kishegyes végezte el – mondta el lapunknak Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsának elnöke.

Bácsfeketehegy központja (Lakatos János felvétele)

Bácsfeketehegy központja (Lakatos János felvétele)

– A közvilágítás felújításakor egy-egy reflektorról gondoskodtunk a templomaink megvilágítására. Ez szépen működött, de mindig létezik az igény, hogy ha lehet, akkor tegyük jobbá a dolgokat. A közelmúltban új, nagyobb kapacitású reflektorok lettek felszerelve a templomokhoz. Emellett olyan minőségű fényt adnak, amely visszaadja a templomok eredeti színét, még este is. A református templomon látszik, hogy fehér, az evangélikuson pedig, hogy zöldes. Nagyon örülök, hogy ezt sikerült megvalósítani, mert így éjszaka is látványosak a templomaink. Egy kicsit urbánusabb jelleget kapott a központ ennek köszönhetően, és az embereknek tetszik – mondta el Bojtos.

A helyi közösség hamarosan két másik projektumot is meg fog valósítani. Az első kisebb mértékű lesz: kerékpártartó épül a helyi közösség udvarában. Erre azért van szükség, mert a polgárok mindig az épület falának támasztják a biciklit, és a fal így gyakran megrongálódott. Az új kerékpártartónak teteje is lesz, hogy esőben se ázzanak meg a biciklik, és a napsütéstől is óvja őket – mondta el a tanácselnök. A másik projektum az a Testvériség utca rendezése lesz az óvodától a főutcáig.

– Hamarosan elkészül a rendezésre vonatkozó terv, amelynek alapján parkolót létesítünk a helyi közösség és az óvoda előtt. Egyre több ember jár gépkocsival, és amikor a gyerekek jönnek ki az oviból, nem lehet eljárni az autóktól. Ezen a körülményen fogunk változtatni, és ezzel a közlekedést is biztonságosabbá tesszük – nyilatkozta Bojtos.

A bácsfeketehegyi református templom amellett, hogy új díszvilágítást kapott, hamarosan meg is újul – számolt be lapunknak Kerekes Zoltán, a Feketics Művelődési Egyesület alelnöke.

– A bácsfeketehegyi templom 2005-ben esett át egy nagyobb külső tatarozáson. Azóta eltelt 13 év, és az idő nyomai meglátszanak rajta. Ezért úgy döntöttünk Orosz Attila lelkésszel, hogy pályázunk a magyarországi emberi erőforrások minisztériumánál. Az egyház a templom külső felújítására adott át egy pályázatot, amit a művelődési egyesület pályázatírói készítettek el. A pályázat sikeres volt, 4 millió forintot kaptunk erre a célra. A felújítás őszig fog megvalósulni, jelenleg a megfelelő kivitelezőt keressük – mondta el Kerekes, majd arról is beszámolt, hogy első lépésként eltávolítják a templomról az elöregedett réteget. A torony északi részén szükséges a vakolat pótlása is, amikor ez megtörténik, következhet a festés. Az alelnök ennek kapcsán elmondta, hogy vízlepergető és önmosó festékkel szeretnék befesteni az épületet. Minőségi anyaggal szeretnénk bevonni és megvédeni a templomot, hogy hosszú ideig ne legyen szükség újabb tatarozásra – fogalmazott Kerekes.