2024. április 19., péntek

EU: A balkáni országok polgárai előzetes engedéllyel és 7 euró illeték kifizetése után léphetnek be a schengeni övezetbe

Az ETIAS-rendszert legkorábban 2021-től vezetik be

Noha vízumra nincs szükség, a nyugat-balkáni országok állampolgárainak a jövőben az interneten keresztül engedélyt kell kérniük az Európai Uniótól a schengeni övezetbe való belépésre, ezenkívül 7 euró engedélyezési díjat kell fizetniük. Az engedély kiadására vagy a kérelem elutasítására legkésőbb a kérelem benyújtásától számított 96 órán belül – vagy ha a kérelmezőnek további információkat kell benyújtania, a további információk kézhezvételétől számított 96 órán belül lehet számítani. Az utazási engedély nem fog automatikus beutazási vagy tartózkodási jogot biztosítani, hanem a határőr lesz az, aki a végső döntést meghozza. Az engedély három évig vagy az úti okmány lejártáig lesz érvényes.

Az EU állandó képviselői megerősítették a Tanács elnöksége és az Európai Parlament képviselői között az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) létrehozására vonatkozó javaslatról létrejött megállapodást. Az indítvány most az Európai Parlament elé kerül, amely első olvasatban szavaz róla, majd a Tanácsnak kell elfogadnia. A tervek szerint az ETIAS-rendszert 2021 januárjától alkalmazzák.

Valentin Radev, az EU-ban elnöklő Bulgária belügyminisztere kijelentette: „A megállapodás egy újabb fontos lépés az EU külső határainak védelme terén. Az, hogy még a határra való megérkezésük előtt tudjuk, hogy ki érkezik majd az EU-ba, javítja képességünket arra, hogy feltartóztassuk azokat, akik veszélyt jelenthetnek polgáraink számára”.

Az ETIAS rendszerrel kapcsolatos minden információ a https://www.schengenvisainfo.com/etias/ linken olvasható.