2024. április 19., péntek

Az önkormányzatok egyenlő fejlődése a cél

A tartományi költségvetésből 300 millió dinárt fordítanak a víz-, valamint a szennyvízhálózat kialakítására és felújítására

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erőgazdálkodási Titkárság az idén 300 millió dinárral támogatja 28 vajdasági önkormányzat ivóvíz- és szennyvízelvezető rendszerének felújítását, illetve az újnak a kiépítését. A társfinanszírozási szerződéseket Đorđe Miličević tartományi kormányfőhelyettes és Vuk Radojević illetékes titkár adta át tegnap a kormány épületében a helyi önkormányzatok képviselőinek. Összesen 44 pályaművet bíráltak el sikeresen.

Vuk Radojević kiemelte, hogy az idén a tartományi költségvetésből 250 millió dinárt irányoztak elő a vízhálózat kiépítésére és felújítására, és 50 millió dinárt fordítanak a szennyvízhálózat kialakítására és újjáépítésére. A megvalósuló befektetések értéke az önkormányzatok önrészével együtt 500 millió dinár. Az említett projektumok fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen kiemelt a jelentőségük a rurális térségek fejlesztése szempontjából.

A 28 vajdasági önkormányzat képviselői a tartományi illetékesekkel (Fotó: Dávid Csilla)

A 28 vajdasági önkormányzat képviselői a tartományi illetékesekkel (Fotó: Dávid Csilla)

– Közös érdekünk, hogy elősegítsük a víz- és a szennyvízhálózat kialakítását azokon a településeken is, amelyek nem a helyi önkormányzatok központjait képezik. Az önkormányzatok saját költségvetésükből is jelentősen hozzájárulnak az említett munkálatokhoz. Az idei évtől hangsúlyt helyezünk arra, hogy a projektumok mindegyikét még az adott költségvetési évben valósítsák meg. Célunk, hogy ilyen módon magasabb szintre emeljük a tartományi kormány és a helyi önkormányzatok hatékonyságát – hangsúlyozta Vuk Radojević.

Đorđe Miličević kijelentette, hogy a jelentős értékű támogatási szerződéseknek köszönhetően komoly befektetési időszak veszi kezdetét.

– A tartományi kormány és a helyi önkormányzatok kiemelkedő fontosságú befektetéseiről beszélünk, amellyel a vajdasági községek életszínvonalát még magasabb szintre emeljük. Ez pedig közös célt szolgál – mondta a tartományi kormányfőhelyettes.

Hozzátette: a tartományi kormány egyik eltökélt elhatározása, hogy a vajdasági önkormányzatok egyenlő fejlődését tegye lehetővé.

Lázár Jenő, Begaszentgyörgy község alelnöke szerint nagy segítséget jelent az, hogy a tartományi kormány támogatja a kisebb községek közműhálózatának kiépítését.

– Önkormányzatunk egy kút fúrására és kiépítésére pályázott a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárságnál. A befektetés értéke 8,2 millió dinár, ebből 5,7 millió dinárral járul hozzá az illetékes titkárság, a helyi önkormányzat pedig a saját költségvetéséből erre a célra 2,5 millió dinárt fordít. Az ivóvízhálózat szinte mind a 12 településen kiépült. Az elmúlt években sikerült felújítani a tordai központi vízhálózatot, ugyanakkor Katalinfalván szintén fúrattunk egy kutat, és megtörtént a vízvezetékek cseréje önkormányzati és tartományi támogatásokból. Ezt szeretnénk folytatni, éppen ezért felújítjuk Begaszentgyörgyön a negyven évvel ezelőtt kiépített ivóvízrendszert. A kutat Begaszentgyörgyön építjük. Számunkra az a fontos, hogy a polgáraink tiszta ivóvizet igyanak – emelte ki Lázár Jenő.

Ivanics Zoltán Topolya Községi Tanácsának tagja lapunknak elmondta, hogy három projektumra pályáztak sikeresen. Az egyik Topolyán a szennyvíztisztító rendszer fővezetékének kiépítésére irányul, a másik kettő pedig a vízvezeték-hálózat felújítására Bajsán és Zentagunarason. Az illetékes titkárság mintegy 20 millió dinárral járul hozzá a befektetésekhez, amelyek összértéke csaknem 40 millió dinár. A szennyvízhálózat esetében 50 százalékos, a ivóvízvezeték felújításánál pedig 70 százalékos az illetékes titkárság részesedése.