2024. április 24., szerda

Luxusnak számít az egészséges környezet

Az erózió és a vegyi anyagok használata miatt a mezőgazdaság a legnagyobb szennyező

A szennyező anyagoktól a környezetvédelemig a mezőgazdaságban címmel tematikus találkozót tartottak tegnap a Vajdasági Gazdasági Kamarában. Az európai integráció egyik követelménye ugyanis a környezetvédelmi normák megteremtése, amely gyökeresen érinti a mezőgazdaságot.

A kutatások egyértelműen igazolják a tényt, hogy a mezőgazdaságban használatos szerek túlzott használata jelenti a legnagyobb veszélyt környezetünkre. A peszticideknek mindössze a 10-15 százaléka jut el a célba vett kártevőkhöz, a vegyszerek többsége a levegőbe, a vízbe és a termőföldbe kerül.

Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke kiemelte, hogy a mindennapi égető gazdasági és társadalmi problémák mellett, mint amilyen a munkanélküliség, kevés figyelem jut a környezetvédelemre.

– Mindannyian úgy gondolkodunk, hogy a környezetünk szennyezettségével csupán akkor kell majd foglalkozni, amikor a minket körülvevő égető problémákat megoldjuk. Felmerül azonban a kérdés, hogy vajon az egészséges környezet manapság luxusnak számít-e, vagy ezek a problémák mind kapcsolatban állnak egymással – mondta Boško Vučurević.

Az erózió és a vegyi anyagok használata miatt a mezőgazdaság manapság a legnagyobb környezetszennyező – hangzott el a tanácskozáson. Vajdaságban jelenleg a földterületek 85 százaléka ki van téve az eróziónak. Évente hektáronként egy tonna minőségi termőföldet veszítünk el, amelynek létrejöttéhez több ezer év szükséges.

Goran Trivan környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy az a cél, hogy felvegyük a lépést az uniós ökológiai normatívákkal. Ez nem csupán abban a kérdésben fontos, hogy sikerül-e bejutnia az országnak az Európai Unióba, hanem – a legfontosabb kérdés –, hogy egészségesek leszünk-e vagy sem. Hozzátette, hogy a találkozó legfőbb célja, hogy a mezőgazdaságot megfelelő vágányra terelje a környezetvédelem terén.

– A következő évben a környezetvédelmi normák nem csupán elemzés alá kerülnek, hanem változásokra is sor kerül az országban. A gyakorlatnak változnia kell, sennek érdekében minden egyes megtorló intézkedést alkalmazni fogunk. A legfőbb cél, hogy megvédjük egészségünket – mondta Trivan.

Rámutatott arra, hogy a vegyszerek használata a legtöbbször tömérdek mennyiségben és szinte a használati utasítások figyelembevétele nélkül történik. A polgárok ezrei szenvednek különféle betegségekben, s ezeknek a legnagyobb kiváltó okai éppen a vegyszerek. A polgárok élettartama közvetlen módon összefügg a mezőgazdasági vegyszerek használatának módjával.

– Határozottak vagyunk a tiltott vegyszerek forgalmazásának és használatának kérdésében, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy azok, akik törvénytelenül vagy törvényesen behozzák az országba ezeket a káros anyagokat, feleljenek a következményekért. A mezőgazdasági minisztériummal karöltve az év végéig kidolgozzuk a következő évre vonatkozó akciótervet, amely tartalmazza majd a mezőgazdasággal foglalkozó személyek megfelelő képzését, ismeretszerzésének biztosítását –

Kiemelte, hogy számos kérdés még mindig válaszra vár. Az eróziót illetően felmerül a kérdés, hogy miért nincs megfelelő mértékű erdősítés legalább azokon a vajdasági területeken, amelyeken ezt meg lehetne valósítani. Ezenkívül az is vita tárgya, hogy Szerbiában miért nem alkalmazzák a biológiailag felbomló készítményeket, amelyek keresett alternatívái a környezetromboló vegyszereknek. Goran Trivan elmondta, hogy minderről tárgyalni fognak az érintett tudományos intézményekkel.

Hozzátette, hogy az eredmények az egyedüli mérvadók. Szerbiának azonban nincs ideje várni rájuk, hanem nagyméretű eljárásokban és tettekben kell gondolkodni.