2024. április 23., kedd
VAJDASÁGI GAZDASÁGI KAMARA

A jobb életkörülmények kialakításáért

A bácskai és szerémségi települések európai uniós forrásokon keresztül történő támogatásairól tartottak tegnap kerekasztal-beszélgetést a Vajdasági Gazdasági Kamarában.

Jovan Podraščanin, a tartományi régióközi, együttműködési és helyi önkormányzati titkárság segédtitkára kiemelte, hogy meg kell teremteni a megfelelő feltételeket a külföldi befektetők idevonzására, amelynek folyamatában az IPA és más alapokon keresztül szerzett támogatások fontos szerepet játszanak. Kiemelte, hogy ez a tevékenység nem csupán az Európai Unió javára történik, hanem a polgárok jóléte érdekében is, de nélkülözhetetlen a gazdasági jólét, az új munkahelyek megteremtése és a jobb életkörülmények kialakítása céljából is.

Rámutatott arra, hogy a titkárság legfontosabb tevékenységei közé a helyi önkormányzatok közötti fejlődési különbségek csökkentése szerepel, mivel azok a társadalmi fejlődés egyik alappillérei. Ennek érdekében a tartományi titkárság a helyi önkormányzatok adminisztratív kapacitásának a javítására törekszik. Ennek köszönhetően a lehető leghatékonyabbá válik a szükséges intézkedések elvégzése. Mindezzel vonzóbbá válhat a térség az olyan külföldi befektetések és vállalatok számára, amelyek a helyi gazdasági fejlődést szorgalmazzák.

A kerekasztal-beszélgetésen bemutatták a Szerbia és Horvátország közötti, határon átnyúló Interreg-IPA-projektumok gyakorlati alkalmazásának kiemelkedő példáit. Zombor és Mitrovica városok fejlesztésében a határon átnyúló projektum révén jelentős eredmények valósultak meg.