2024. március 28., csütörtök

Húszéves a Mensa

Az Újvidéki Vásár Master Központjában a Mensa 20 éves fennállásának alkalmából bemutatót tartottak a szervezet tagjai által készített projektumokból

Az ünnepség alkalmából megrendezett bemutatón a polgároknak alkalma nyílt jobban megismerkedni a Mensa működésével, tevékenységével. A fiatalok megtudhatták, milyen lehetőségeket nyújt a szervezet, kapcsolatba léphettek, megismerkedhettek a Mensa tagjaival.

A Mensa szervezet működésének 20 éves évfordulója kapcsán projektumbemutatót tartottak az Újvidéki Vásáron (Ótos András felvétele)

A Mensa szervezet működésének 20 éves évfordulója kapcsán projektumbemutatót tartottak az Újvidéki Vásáron (Ótos András felvétele)

– A Mensa Szerbia az utóbbi években tiszteletre méltó helyet foglalt el a tehetséggondozás terén. Rendkívül sokan látogatták a Mensa által szervezett tribünöket, amelyek a tehetséggondozásról szóltak, és a szervezet részt vett a tehetséggondozás nemzeti stratégiájának a kidolgozásában is. Mindezek mellett, sok időt szenteltünk az NTC-programnak is, amely a gyermekek egészséges fejlődésével foglalkozik, ez a projektum a Mensa külföldi szervezeteivel összhangban bonyolódik le. Ennek a programnak a megvalósításáért dr. Ranko Rajovićot díjjal tüntették ki, amelyet azért kapott, mert társadalmilag hasznos tevékenységgel foglalkozik – mondta Predrag Đukić, a Mensa Szerbia alelnöke.

A jubileum megünneplésének keretében bemutatták a Šarenilo sive mase (A szürkeállomány tarkasága) elnevezésű dokumentumfilmet, amely a Mensa országos és nemzetközi működéséről és az elmúlt 20 év legsikeresebb projektumairól szól.

– Szerbia három Leadership Exchange nagykövetet delegált, ami eddig csak a jóval nagyobb országoknak sikerült. Szerbia 2015-ben megszervezte a Mensa igazgatóinak kongresszusát, amelynek több mint 150 résztvevője volt. A kongresszust Újvidéken rendezték meg, a résztvevő szerint a rendezvény nagyon jól sikerült, magas színvonalú volt – írta a Dnevnik napilap.

A résztvevők álláspontja szerint a Mensa Szerbia a sikeres szervezéssel bebizonyította azt, hogy megbízható partner, Szerbia pedig megfelelő desztináció. Ennek köszönhetően országunk szervezheti a Mensa legnagyobb európai összejövetelét (EMAG) Belgrádban, ahova több mint 500 résztvevőt várnak a világ minden tájáról.

Az Újvidéki Vásáron a jubileumi bemutató keretében különféle oktatói, marketing és művészeti prezentációkat láthattak az érdeklődők, külön foglalkozásokat rendeztek a fejlődési zavarban szenvedő gyermekek számára, valamint a tehetséges fiataloknak is.

– A SIG UčeniILJ egy érdekes csoport a Mensa szervezetben, mi gyermekekkel foglalkozunk, különféle aktivitásokat, műhelymunkákat szervezünk, és hirdetjük a Mensa értékeit – magyarázta Tanja Olear Gojić koordinátor.

– A programunk lényege az algoritmus szerinti gondolkodás játékon keresztüli tanítása oktató robotok és kártyák segítségével. Programozást is tanítunk, de számítógép nélkül. Az algoritmus modellű gondolkodásmód elsajátításának a lényege a logikus gondolkodás. A gyermekeknek nagyon tetszik a program, alkalmuk nyílik kreatívan kifejezni magukat, a foglalkozások alatt kitalálhatnak egy új játékot, amelyet aztán kipróbálhatnak és játszhatnak a többiekkel – mondta a koordinátor.