2024. április 19., péntek

Alkalmazható tudásszerzés barátkozás mellett

Az újvidéki székhelyű Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ ezúttal a hagyományos, decemberi ifjúsági képzését áprilisban szervezte meg, első ízben kalauzolták az érdeklődőket a személyiség-lélektan területére.

A nemrégiben lebonyolított képzésnek a Személyiségtípusok címet adták, ez alatt az elnevezés alatt folyt a munka, Nyíri Zoltán, a szegedi Személyiségkalauz Kft. szakemberének segítségével. Mindenekelőtt a négy személyiségtípusról – a kolerikus, a szangvinikus, a melankolikus és a flegmatikus – volt szó, ezeket mutatták be a fiataloknak. A szervezők úgy vélik, hogy különösen fontos felismerni saját, domináló személyiségtípusunk jegyeit! – Miután ezt a felismerést kellőképpen elsajátítottuk, lehetőségünk nyílik arra, hogy másoknál is megállapítsuk a domináló személyiség jeleit. Ha felismertük, kezelni is tudjuk azt a mindennapok során, úgy a munkahelyen, mint a magánéletben, elősegítve ezzel a sikeres kommunikációt. Figyelembe véve azt, hogy manapság sokan dolgozunk másokkal, emberekkel, egy ilyen felismerés és szakszerű hozzáállás, azaz a kommunikáció hatékonyságának ilyen módon történő növelése nagy mértékben hozzájárulhat életminőségünk javulásához – hallottuk Botka Csaba főkoordinátortól, a VMIK alelnökétől.

A képzésen ezúttal nagyjából húsz-huszonöten vettek részt. A hatékonyság érdekében a Központban mindig arra törekednek, hogy a munka kis létszámú csoportokban folyjon. Minden esetben interaktív képzést kínálnak érdeklődő fiataljainknak, olyan, felhasználható tudás lehetőségét nyújtják, amely az iskolapadokban legtöbbször nem sajátítható el. A képzések természetesen nemcsak előadásból állnak, van emellett sok gyakorlat, bármikor lehetőség adódik kérdések feltevésére… A tanulás csupán az egyik vonala a VMIK által megszervezett ifjúsági képzéseknek, ismerkedési vonaláról sem szabad megfeledkezni – általában szép barátságok születnek a rövid, de hatékony munka során.

A Központban úgy tervezik, hogy legközelebb nyáron, valamikor július végén szerveznek majd hasonló csapatmunkát, a téma valószínűleg a testbeszéddel kapcsolatos lesz. – Azok, akiket érdekel az ilyesmi, kövessék a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ Facebook-oldalát, ezen megtalálható az összes információ, meghirdetjük mindegyik akciónkat – üzenik a Központból.