2024. március 29., péntek

Informatika a gimiben

A topolyai Dositej Obradović Gimnáziumban és Közgazdasági Iskolában őszre informatikai szakirányon is tanulhatnak a diákok

Erős, középerős matematikusok részére irányozta elő az oktatási minisztérium azt az informatikai elemekkel átszőtt, emelt szintű képzést, amelynek a gimnáziumok adnák a hátterét. Magyar nyelven Zentán, Szabadkán és Topolyán nyílhat majd ilyen jellegű tagozat, amennyiben lesz rá elég jelentkező.

Veselin Martinović, a topolyai gimnázium igazgatója, a Csáki Lajos Általános Iskolában szervezett népszerűsítő előadáson elmondta, hogy a szakokra való beiratkozást felvételi vizsgának kell megelőznie.

– Az IT, vagyis az informatikai szakirány megindításának alapfeltétele egy-egy iskolában, hogy a sikeres felvételi vizsgát követően több mint 10 diák jelezze iratkozási szándékát magyar és szerb nyelven. A felvételi kérvényt a gimnáziumban kell átadni. A program megvalósítását magasabb szinten úgy irányozták elő, hogy a nyolcadikosok Szabadkán írják meg a felvételi teszteket. A Topolya és a Kishegyes községbeli diákok is, és annak sikeres letétele után nyilatkoznak, hogy melyik város intézményében kívánják folytatni a tanulmányaikat – tudtuk meg a gimnázium igazgatójától, aki elmondta, hogy az általános gimnáziumi képzéstől az különbözteti meg az IT szakot, hogy az általános tantárgyak száma csökken az informatika javára. Az anyanyelvi és idegen nyelvi képzés, és a testnevelés óraszámában nem lesz különbség, de például a képzőművészet és a zeneművészet egy általános művészetek elnevezésű tantárgyra zsugorodik, amit egy éven keresztül tanulnak majd a diákok. A fizika, kémia, történelem, földrajz oktatása két évre korlátozódik. Nagyobb hangsúly helyeződik majd a matematikára és az informatikai ismeretekre, ez utóbbit 5 tantárgy keretében oktatják majd.

Martinović szerint a topolyai gimnázium eszközbeli feltételei a szak beindításához adottak, hiszen a közelmúltban 16 új számítógéppel gazdagodtak a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően. Ezzel most összesen három szakteremben 50 komputer áll a diákok rendelkezésére.

– Ami a káderbeli feltételeinket illeti, ha sikerül beindítanunk a szakot, akkor alkalmaznunk kell majd mindkét nyelven legalább egy szaktanárt – nyilatkozta a gimnázium igazgatója, aki elárulta azt is, hogy a további részletekkel kapcsolatban a topolyai gimnázium internetes oldalán lehet majd érdeklődni, legkésőbb e hét vége felé már feltöltik az információkat. A Csáki Lajos Általános Iskolában tartott ismertető után a gimnázium a május 1-jei ünnepek után tervezi Topolya és Kishegyes község többi iskolájában is népszerűsíteni az IT szakirányt, illetve ezzel együtt felmérni a végzős nyolcadikosok továbbtanulási szándékait. Az igazgató úr még elárulta azt is, hogy az eddigiekhez hasonlóan szerb és magyar nyelven 30–30 szabad hely várja az általános gimnáziumi szakon a leendő középiskolásokat, a közgazdasági szakirány indítására pedig a minisztérium jóváhagyását várják.