2024. április 20., szombat

Fűtési idény után

A Távfűtőművek az egész szezonban zökkenőmentesen üzemelt

Azt már megtanultuk az évek során, hogy a fűtési idény hivatalosan október 15-én kezdődik, míg a vége április 15-én esedékes. A külső környezeti hatások azonban ezt sokszor felülírják, korábban be kell gyújtanunk, vagy esetleg idény közben is jöhetnek olyan napok, amikor nincs szükség fűtésre. A mögöttünk álló fűtési idény több szempontból is specifikusnak tekinthető, hisz a hosszan tartó vénasszonyok nyara miatt később kezdődött, majd jött egy enyhe december és január, majd egy fagyos február és március, és végül áprilisban egyik napról a másikra beköszöntött a tavasz. Az időjárási körülményekre a szabadkai Távfűtőműveknek is megfelelő választ kellett adnia. A fűtési szezonról és az előttünk álló teendőkről Ábrahám Attilával, a közvállalat ellátórendszerének főmérnökével beszélgettünk.

A Távfűtőművek szempontjából milyen volt az idei fűtési idény?

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

– Az elmúlt fűtési idény kicsit becsapós volt. Általában az idény közepe, a december és a január a legkeményebb, viszont az idén ezen hónapok átlaghőmérséklete magasabb volt a megszokottnál, és akkor több fogyasztónk úgy számolt, hogy ezen a télen kevesebbet kell költenie fűtésre. A februári és márciusi zord időjárás azonban ezt a mérleget visszabillentette, és ennek köszönhetően elmondhatjuk, hogy egy átlagos fűtési idényt hagyunk magunk mögött. Talán még mindannyian emlékszünk a március eleji nagy lehűlésre, ami az egész távfűtőrendszerünknek kihívást jelentett. Nem hallgathatjuk el, hogy március harmadikán volt egy kisebb meghibásodásunk, amit sikerült gyorsan szanálni. Egy kisebb csőtörés pár órás fűtéskimaradást okozott hét épületben, de valójában az épületeknek nem is volt idejük kihűlni, így a fogyasztók ezt nem érezhették meg. Nagyobb probléma nem volt a rendszerünkben. Az egész szezon alatt az időjárási viszonyokhoz igazodtunk, és annak megfelelő mennyiségű tüzelőanyagot használtunk. A pontos elemzéseink még nem készültek el. Másrészt a visszajelzésekkel kapcsolatban is elégedettek lehetünk, hisz sokkal kevesebb reklamációnk volt az idényben, mint az ezt megelőzőekben. Ez talán annak is köszönhető, hogy a fogyasztók egy kicsit jobban odafigyeltek a belső installációkra, és kicserélték azokat a csöpögő szelepeket, amiket nem tudtak már használni.

Kijelenhetjük, hogy vége a fűtési idénynek?

– Április tizenkettedike volt az a nap, amikor még utoljára üzemeltettük az üzemberendezéseinket és az ellátórendszert. A külső hőmérsékleti viszonyok miatt azóta nincs szükség fűtésre, de a városi rendelet alapján április harmincadikáig a Távfűtőműveknek készenléti állapotban kell lennie, ami azt jelenti, hogy ha huzamosabb ideig tartó lehűlés jönne, akkor újra üzembe helyezzük a rendszert.

A fűtési idény kezdetén beszéltünk utoljára. Akkor említett négy épületet, amit a tervek szerint bekapcsolnak a rendszerbe. Ez megtörtént azóta?

– Az említett négy épületből hármat sikerült még a fűtési idényben csatlakoztatni a rendszerhez. A negyedik épület műszaki átvétele a mái napig nem történt meg, de az elkövetkező fűtési idényben biztosan sor kerül ennek csatlakoztatására is, csakúgy mint további öt épületére, amelyek mindegyike a központban helyezkedik el.

Mi a Távfűtőművek feladata az előttünk álló időszakban?

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

– A fűtési idényt követően a fő feladatunk a rendszer karbantartási munkálatainak elvégzése. Ezt még a fűtési idény közben elkezdtük megtervezni, pontos ütemterveket dolgoztunk ki, előkészítettük a közbeszerzési pályázatokat. Május elsejétől ezek a munkálatok teljes gőzerővel beindulnak. Nagyobb beruházásokra az idén nincs kilátás, a már említett épületek becsatlakoztatásához viszont néhány csövet le kell fektetnünk, és ezen munkálatokat biztosan észreveszik a polgárok, ezért a türelmüket kérjük, igyekszünk minél rövidebb időn belül mindent helyreállítani. A munkálatokra négy és fél hónap áll rendelkezésünkre, hiszen szeptember közepére minden műveletet el kell végeznünk, és szeptember 15-étől már a funkcionális próbák kezdődnek. Ezeket október elsejéig be kell fejeznünk, mivel ekkortól kezdve készenléti állapotban vagyunk.

És a fogyasztóknak milyen feladataik vannak?

– A felhasználók figyelmét fel szeretnénk hívni arra, hogy nézzék át a belső installációikat. Ha valamelyik radiátorszelep üzemképtelen, nem lehet elzárni vagy megnyitni, vagy ha esetleg csöpög, akkor azt kötelezően cseréljék ki, hogy ne legyen belőle nagyobb baj.