2024. április 19., péntek

Tánc a színekkel

A szabadkai Gerontológiai Központ sétaerdei otthonában szerdán kiállítás nyílt az intézmény lakóinak képzőművészeti alkotásaiból. Az idős és beteg személyek esetében a rajzolás és az egyéb aktivitások terápiás célokat is szolgálnak, ugyanakkor közösségi élményként is szolgálnak. A most megnyílt tárlat, amely a Tánc a színekkel címet viselte, a nyugdíjasotthon lakóinak olyan alkotásaiból állt össze, amelyek a képzőművészet nagyjainak világszerte ismert képei nyomán születtek meg, így többek között Van Gogh, Leonardo da Vinci és Salvador Dalí reprodukcióval találkozhattunk.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

A megnyitó elején Miroslav Brajkov, a sétaerdei otthon munkaterapeutája köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója mondta el gondolatait a kiállítás kapcsán. A rendezvényen jelen volt Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, valamint Ilija Đukanović, a városi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja, akik felszólalásukban többek között támogatásukról biztosították az intézményt, illetve annak lakóit. Horvát Tímea újságírói kérdésre elmondta:

– Nagy örömömre szolgál, hogy az intézmény falai között képzőművészettel is foglalkoznak, és lehetőséget adtak idős polgártársainknak, hogy saját élettapasztalataik felhasználásával újragondolják ezeket a műveket – fogalmazott Horvát Tímea, aki azt is elmondta, hogy a helyi önkormányzat az idén 40 millió dinárral támogatja a Gerontológiai Központot, amely különböző pályázatok útján is igyekszik támogatásokhoz jutni a fejlődés érdekében.

A tárlaton tizenöt alkotó képeit láthatják az érdeklődők.