2024. április 18., csütörtök

Nyolcmilliós támogatás a termelőknek

Ma jelentek meg hivatalosan azok a mezőgazdasági pályázatok a magyarkanizsai kataszteri községben, amelyekre idén kétmillióval többet tudtak szánni, mint tavaly.

Számszerűen nyolcmillió dinárt ítélnek oda a jogosultaknak. Az idei évtől a maximálisan pályázható összeget limitálták 400 ezer dinár értékben. Egy vonalon belül csak egy pályázati kérelem adható át, mely szabály alól egyetlen kivétel van, mégpedig az elhullott jószágok elszállításának költségeire irányuló, de egy termelő több vonalon is pályázhat. Huzsvár Ervin, a magyarkanizsai községi tanács mezőgazdasággal és gazdasággal megbízott tagja ismertette a pályázatok mibenlétét.

– Hét pályázatról van szó, amelyekre Magyarkanizsa községbeli magánszemélyek jelentkezhetnek, akik tulajdonosai aktív státuszú, bejegyzett mezőgazdasági gazdaságnak, és akik nincsenek vagyonadó-lemaradásban. A kamattámogatás esetében csak mezőgazdasági jellegű hitelek kamattámogatását tudjuk segíteni kizárólag abban az esetben, ha abban a szerződésben, amellyel pályázik a termelő, pontosan megállapítható, hogy mire használja a kölcsönt, mert kizárólag mezőgazdasági célokra fölvett hitelre érvényes a támogatás. A keretösszege ennek a támogatásnak 1,3 millió dinár, maximum 50 százalékos a térítés, az igényelhető összeg személyenként minimum 8000, maximum 50 000 dinár. Az újdonságnak számító második vonal a minőségi tenyészállatok beszerzésére irányul, itt a keretösszeg 2 millió dinár, intenzitása 60 százalékos. Abszolút összegben függ attól, hogy milyen jószágra pályázik a termelő. Amennyiben hasas üszőre, akkor 75 000 dinárt igényelhet jószágonként, és legfeljebb három jószágra pályázhat. A hasas süldők esetében az összeg 40 000 dinár, itt legfeljebb öt darabra lehet pályázni. A tenyészkosok esetében az összeg 30 000 dinár, és három jószág megvásárlására adható be kérelem. Mindkét esetben számlával és előszámlával is lehet pályázni, újdonság az, hogy aki már kifizette a beruházást, az előnyt élvez azok előtt, akik előszámlával rendelkeznek – ismertette Huzsvár Ervin, majd így folytatta a tájékoztatót:

– Az eszközbeszerzésben is történtek változások. Tavaly a feldolgozás serkentésére próbáltunk olyan gépek beszerzésére adni támogatást, amelyekkel hozzáadott értéket lehet adni a mezőgazdasági terményekhez, míg az idei évtől kezdve az öntözésre szolgáló gépekbe és felszerelésekbe történő befektetéseket fogjuk támogatni, figyelembe véve a tavalyi aszályt. A keretösszeg a legnagyobb az összes többihez viszonyítva: 3 millió dinár. A támogatás 60 százalékos, a maximálisan egy főre eső igényelhető összeg 400 000 dinár. Ez egyben azt is jelenti, hogy aki ezen a vonalon kihasználja a négyszázezres keretet, másik vonalon már nem pályázhat. Minden olyan gép szóba jöhet, amely locsolásra szolgál, ám a kútfúrást nem támogatják. A biotermesztést is támogatják, a keret 500 000 dinár, legkevesebb 20 000, legtöbb 200 000 dinár igényelhető. A tanúsítvány megszerzésére, illetve az átállás ellenőrzési költségeire fordítható. Vidéki infrastruktúrában tett befektetések támogatására is van egy vonalunk, a földes utak gazdák általi javítását támogatjuk, mégpedig az üzemanyagköltség visszatérítését, melynek intenzitása 100 százalék, a keretösszeg 400 000 dinár, maximum 50 000 dinár igényelhető, éppen azért, hogy mind a nyolc kataszteri községbe jusson a támogatásból. A legszerényebb vonal a tanulmányutakat és a szakmai tanácskozásokon, kiállításokon való részvételeket kívánja segíteni, 200 000 dinár áll rendelkezésre a civil szervezetek számára. 50 000 dinárt kérhet egy-egy civil szervezet. Az utolsó vonalunk az elhullott állati tetemek elszállításának költségeire irányul. Keretösszege idén 600 000 dinár, intenzitása 100 százalék, 7000 és 35 000 dinár közötti összeg igényelhető. Akit ilyen kár ér, az év folyamán többször is beadhatja pályázati kérelmét, de úgy, hogy az ne haladja meg a 35 000 dinárt – számolt be Huzsvár Ervin.

Az elbírálás a beérkezett és hibátlan anyagok átvételi sorrendjében történik. A szükséges dokumentáció az önkormányzat honlapjáról is letölthető (www.kanjiza.rs), a pályázati beadványok elküldhetők postán, vagy személyesen átadhatók az önkormányzat 2-es számú ügyfélfogadó irodájában. A pályázatok november 15-éig vannak nyitva. Kivételt képez a civil szervezeteknek szóló, a szakmai kiállításokon való részvétel támogatása, ez november 30-áig lesz nyitva.