2024. március 28., csütörtök

Lehet pályázni lakás- és házvásárlásra

Ada község 10 millió dinárt fordít házaspárok otthonteremtő támogatására

Ada község önkormányzata április derekán pályázatot írt ki fiatal házaspárok és élettársi kapcsolatban élő párok számára vissza nem térítendő támogatás folyósítására családi ház vagy lakás vásárlására.

Bilicki Zoltán (Csincsik Zsolt felvétele)

Bilicki Zoltán (Csincsik Zsolt felvétele)

A pályázat keretösszege 10 millió dinár, ebből egy-egy házaspár legfeljebb 5000 eurónak megfelelő támogatáshoz juthat, dinárban. Az érdeklődők a kitöltött pályázati beadványt a szükséges dokumentumokkal május 25-ig nyújthatják be az illetékes községi bizottsághoz, amely majd elbírálja őket, és a községi tanács elé utalja döntésre. A pályázattal kapcsolatban bővebb információt Ada község honlapján (www.ada.org.rs) kaphatnak az érdeklődők, illetve Tamara Panić kapcsolattartó személytől munkanapokon 7 és13 óra között a 024/852-106 telefonszám 211-es mellékén.

Bilicki Zoltán polgármester elmondta, a pályázattal lassítani szeretnék az elvándorlást, növelni a gyermekvállalási kedvet és fejleszteni a községet. A vissza nem térítendő támogatásra községbeli és vidéki párok pályázhatnak, azzal a kitétellel, hogy legalább a pár egyikének 45 évnél fiatalabbnak kell lennie:

– A pályázattal szeretnénk elérni, hogy az elvándorláson gondolkodó fiatalok maradjanak, lehetőséget akarunk nyújtani nekik, hogy az önkormányzat hozzájárulásával itt alapozzák meg a jövőjüket. A pályázat egyrészt Ada község polgárainak van kiírva, de nyitva áll olyan más községekben élők számára is, akik már legalább egy éve a község területén dolgoznak.

– A pályázat keretösszege 10 millió dinár. Ada község önkormányzata az adóhivatal által felbecsült lakóingatlan-értéknek legfeljebb 50 százalékát fizeti ki, mégpedig 5000 euró nagyságrendig. Ha valamelyik pár 10 000 eurónál drágább lakást vagy házat vásárol, abban az esetben jár neki az 5000 eurós támogatás. Ha a becslés alapján az ingatlan értéke pl. 6000 euró, akkor 3000 eurónak megfelelő támogatásban részesülhet. A pályázó személyeknél a pár tagjai közül egyiknek sem lehet a nevén ház vagy lakás, illetve nem lehet ezeknek a résztulajdonosa. Továbbá az elmúlt öt évben nem adhattak el lakóingatlant. Nem azokat akarjuk támogatni, aki eladták az ingatlanukat, és most akarnak venni egy másikat, hanem azokat, akiknek eddig soha nem volt, most sincs saját házuk vagy lakásuk, viszont itt szeretnék megalapozni a családjuk jövőjét – magyarázta Bilicki Zoltán. – A pályázaton elérhető maximális pontszám 80–85 pont lehet a kiskorú gyerekek számától függően. Személyenként 10-10 pontot kapnak a pályázók, ha már legalább öt éve a községünkben élnek. A 80 pontból legalább 20 pontnyi előnyt kap az a pár, amelynek tagjai helyiek és itt élnek. Ilyen módon próbáltuk előnyben részesíteni a helyi pályázókat. Viszont szélesebb kört is felölelnénk, ezért ha valaki már legalább egy éve a község területén dolgozik, és itt képzeli el a családja jövőjét, akkor esetlegesen őket is támogatni tudjuk. A pályázat alapfeltételei közé tartozik, hogy nem lehet rokontól vásárolni a harmadik ágig. Nem fordulhat elő, hogy egy szülő, akinek van két-három ingatlana, és így is, úgy is az egyik ingatlant oda akarja adni a gyerekének, hogy ehhez hozzájáruljon az önkormányzat. Az ötödik alapfeltétel pedig, hogy a pályázóknak nincs tartozásuk az önkormányzat felé – közölte a polgármester.

Fotó: Csincsik Zsolt

Fotó: Csincsik Zsolt

Az önkormányzat bizottságot hozott létre a pályázat lebonyolítására. A hattagú bizottság írta ki a pályázatot, valamint nézi át és értékeli a pontozási rendszer alapján a beérkező dokumentumokat, majd javaslatot tesz az elfogadásáról a községi tanácsnak. A sikeres pályázóknál rendszeresen ellenőrizni fogják, hogy betartják-e a vállalt kötelezettségeket, ha nem, akkor az önkormányzat visszaveszi a támogatási összeget.

– A sikeres pályázók az elkövetkező 15 évben nem adhatják el az ingatlant, amelyre az önkormányzat jelzálogot tesz. Egy feltételünk van, hogy az elkövetkező 15 évben a pályázók ebben az ingatlanban éljenek, és ne költözzenek el Ada községből. Ezt ellenőrizni fogjuk, ezért a pár tagjainak hathavonta igazolást kell hozniuk a munkaadótól a munkaviszonyról. Azokban az esetekben, ha a párból az egyik munkanélküli, esetleg mindkettő, akkor a községi inspekció havonta ellenőrzi, hogy ténylegesen Ada községben élnek, vagy egyikük, illetve mindkettő külföldre jár dolgozni, és az önkormányzat eszközeit csak kihasználták vagyonszerzés céljából. Ha bárkiről kiderül, hogy visszaélt a helyzettel, nem él az ingatlanban, hanem külföldön tartózkodik, akkor az önkormányzat megindítja a végrehajtást, vagyis az ingatlan eladását. Az ingatlan árából az önkormányzat visszaveszi az adott összeget. Az ingatlannak egyébként legalizáltnak kell lennie, kataszterileg bejegyzettnek, nem lehet rajta semmilyen teher és élvezeti jog. A pályázat lejárta után 60 nappal kihirdetjük az eredményt. A sikeres pályázóknak előszerződést kell kötniük az eladóval, illetve engedélyezniük az ingatlan zálogosítását. Ezt követi az önkormányzat és a vevő közötti szerződéskötés, végül a vevő aláírja a szerződést az eladóval. Határidők vannak, hiszen az önkormányzat három napon belül átutalja a pénzt, és a vevő is köteles három napon belül továbbutalni a pénzt az eladónak – nyilatkozta a polgármester.

Bilicki Zoltán elmondta, ha minden sikeres pályázó maximális 5000 eurós támogatást kap, akkor 16 pár jut támogatáshoz, ha ennél kisebb összeget kapnak, akkor több házaspár részesülhet a keretösszegből. Kiemelte: ha nagy lesz az érdeklődés, akkor az önkormányzat már az idén meg fogja teremteni az anyagi feltételeket ahhoz, hogy újra kiírják a pályázatot. Ha kevés jelentkező lesz, akkor enyhébb feltételekkel és nagyobb keretösszeggel jövőre megismétlik a pályázatot. A polgármester reményei szerint a program hosszú ideig működik majd, mert, mint mondta, a felgyorsult világban az elvándorlás már nem lesz kisebb probléma, csak nagyobb.