2024. április 25., csütörtök
NAGYBECSKEREK

„A színészek visszatértek”

Ma este az Újvidéki Színház előadása szerepel a Vajdasági Hivatásos Színházak 68. Fesztiválja versenyprogramjában

Egyrészt a hagyomány, másrészt pedig az előadások magas színvonala miatt, a tartományi kormány továbbra is kiemelten támogatja a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválját, mondta beszédében Dragana Milošević tartományi művelődési titkár hétfőn este a nagybecskereki népszínházban megtartott megnyitón.
Čedomir Janjić, a Béga menti város polgármestere pedig kifejezte elégedettségét, hogy a fesztivál újra visszakerült Nagybecskerekre, amelynek a színháza jövőre ünnepli fennállásának 180. évfordulóját. Azt is kihangsúlyozta, hogy a város költségvetésének a 8,5 százalékát szánják a kultúrára.
A megnyitó után Anikina i njena vremena (Anika és kora) című produkciójával az újvidéki Szerb Nemzeti Színház társulata mutatta be az első előadást. Az Újvidéki Színház társulata Esterházy Péter prózájának motívumai alapján készült Kis magyar pornográfiájával lép fel ma, szerdán este 8 órakor.
Április 23-a és 29-e között a nézők hét drámai és öt gyermekelőadást láthatnak Goran Ibrajter válogatásában, aki több mint negyven előadás közül választhatott. Vajdaságban jelenleg 14 hivatásos színház van.
A Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja a régió legrégibb színházi találkozója, amely igazából az elmúlt színházi évad metszetét hivatott tükrözni. Az utóbbi évtizedek során a rendezvény megtartásának több módozatát is megvalósították. Volt, hogy minden évben más városban tartották, esetenként, egymás után, több ízben is volt házigazda ugyanaz a város, mint például Nagybecskerek, Nagykikinda és Zombor. Ez a hagyomány most folytatódik, a Vajdasági Hivatásos Színházak Egyesülete és a becskereki Toša Jovanović színház ugyanis együttműködési megállapodást írt alá, melynek értelmében Nagybecskerek öt évig lesz házigazdája a színházi rendezvénynek.
– A fesztivál mottója a Hamletből kiragadott idézet, szabad fordításban úgy hangzik, hogy „A színészek visszatértek a közönséghez”. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt években a mi színházi mezőnyünkben megjelent egy olyan színházi irányzat, amely nézetünk szerint igazából elhanyagolta a színészt. A színpadi cselekmény vonatkozásában másodrendűvé tette. Nagyszerű előadások voltak a fesztiválokon, csak aztán nem lehetett az egyéni színészi teljesítményt kiragadni, nem lehetett minősíteni, mert az egyéni teljesítmény bele volt olvasztva a csoportos teljesítménybe. Így most a válogatás szempontjai azt is szem előtt tartották, hogy mennyire színész-centrikus a válogatott produkció. Azt hiszem, hogy ez egy nagyon hasznos és jó időben foganatosított szempontrendszer, mondja Venczel Valentin, a Vajdasági Hivatásos Színházak Egyesületének elnöke.