2024. április 19., péntek

Az iráni elnök nem érti, hogy Trump kereskedőként hogy hozhat döntéseket nemzetközi ügyekben

Megkérdőjelezte az iráni elnök szerdán tartott beszédében, hogy Donald Trump amerikai elnök "kalmárként", mindenféle képesítés hiányában hogyan lehet képes döntéseket hozni a nemzetközi ügyek összetett világában.

"Nincs semmiféle háttere a politikában, nincs háttere a jog világában, nem jártas a nemzetközi egyezmények terén. Hogy lehet képes egy kalmár, egy boltos, egy toronyház-építtető megítélni a nemzetközi ügyeket?" - tette fel a kérdést Haszan Róháni, utalva arra, hogy Trump korábban ingatlanfejlesztéssel foglalkozott, még mielőtt 2016-ban megválasztották az Egyesült Államok 45. elnökévé. Róháni beszédét élőben közvetítette az iráni televízió.

Az iráni elnök arra reagálva bírálta Trumpot, hogy az amerikai elnök kedden, Emmanuel Macron francia államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján ismételten leszögezte: "nevetségesnek és katasztrofálisnak" tartja a 2015-ben Iránnal megkötött atomalkut, amelyet szerinte nem lett volna szabad aláírni. Trump azzal fenyegetőzik, hogy jövő hónapban ismét hatályba léptet szankciókat Teheránnal szemben.

Emmanuel Macron részben azért utazott Washingtonba, hogy megpróbálja rábeszélni az amerikai elnököt, hogy ne rúgja fel a 2015-ös megállapodást, amelynek értelmében Irán visszafogta nukleáris programját a nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe.

Az atomalkut aláíró többi állam - Oroszország, Kína, Németország, Nagy-Britannia és Franciaország - korábban mind amellett foglalt állást, hogy fenn kell tartani az Iránnal kötött megállapodást. Nyugaton sokat úgy látják, ez a legjobb remény arra, hogy megakadályozzák Irán atomhatalommá válását és egy közel-keleti nukleáris fegyverkezési verseny beindulását.

Macron a keddi sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy az atomalku legalább 2025-ig lehetővé teszi az iráni atomprogram ellenőrzését. Arról is beszélt a francia elnök, hogy egy Iránnal kötendő új megállapodáson akarnak dolgozni.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség értékelése szerint Irán betartja a megállapodást.