2024. április 19., péntek

Folyamatos a zuhanás

Szerbia tíz hellyel csúszott lejjebb – A térségben csak két országban rosszabb a sajtószabadság helyzete

A Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-listáján Szerbia az előző évhez képest tíz hellyel csúszott lejjebb. A légkör a médiaszférában még rosszabbá vált, amióta Aleksandar Vučić tölti be az elnöki tisztséget – értékelte a nemzetközi újságíró-szervezet, amely szerint az államfő a kritikus hangvételű újságírók és médiumok megfélemlítésére használja fel a hatalomhoz közel álló médiumokat.

A vizsgált 180 ország közül Szerbia a 76. helyen áll – korábban 66. hely. A térségből  Bosznia-Hercegovinában (62.), Horvátországban (69.) és Albániában (75.) jobb a sajtószabadsággal kapcsolatos helyzet, Koszovóban (78. hely), Montenegróban (103.) és Macedóniában (109.) pedig, a szervezet szerint, rosszabb.

– A demokrácia alapját a vélemények ütköztetése és a kritika képezi. A demokrácia ebből él. Aki a kellemetlen kérdéseket megfogalmazó újságírók ellen uszít, az alapjaiban rombolja a demokráciát – értékelte Katja Gloger, a szervezet elnökségének szóvivője.

A szervezet tavaly is 180 országot vett górcső alá. Első helyen Norvégia, a másodikon Svédország, a harmadikon pedig Hollandia áll. Az első tíz ország közé került még az említettek mellett Finnország, Svájc, Jamaica, Belgium, Új-Zéland, Dánia és Costa Rica. A sajtószabadság helyzete Észak-Koreában, Türkmenisztánban, Eritreában, Szíriában, Kínában, Vietnamban, Szudánban és Dzsibutiban a leglesújtóbb.

A jelentésre Vučić is reagált, elutasítván azt az állítást, hogy nyomást gyakorol a médiára. A Riporterek Határok Nélkül jelentése politikai lejáratókampány részét képezi  az elnök véleménye szerint. A média és a vele kapcsolatos kérdések egyébként sem tartoznak a hatáskörébe – nyomatékosította Vučić.