MILO ĐUKANOVIĆ

Don, vagy egyedülálló politikus?

Miklós Hajnalka

2018. április 26., 15:08

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Egyesek szerint zseniális politikus, mások szerint maffiózó. Vannak akik úgy tartják, Montenegró ő maga, és ha valami miatt már nem lesz az ország élén, az ország is darabokra hullik majd. Ezt egyelőre nem tudjuk meg, hiszen a legutóbbi montenegrói elnökválasztáson már második mandátumában került az ország élére, és hamarosan megünnepelheti jubiláris, 30 éves jelenlétét a montenegrói vezetésben.

Kicsoda Milo Đukanović?

(Fotó: alo.rs)

Milo Đukanović 1962. február 15-én született Nikšićben, Đukanović Radovan, Montenegró Legfelsőbb Bíróságának bírája és Stana, egészségügyi nővér legfiatalabb fiaként. Milo, bár egyes elbeszélések szerint édesapja elkényeztette, már hetedikes korában saját maga kereste meg zsebpénzét, mégpedig a nikšići sörgyárban állt munkába. Kosárlabdázott, és mint a mai tinédzsereknek, neki is megvolt a saját gondja, nagyon nehezen talált lábbelit 48-as lábára. Teljesen hétköznapi gyereknek számított, aki gimnáziumot végzett, majd pedig Podgoricán járt a Közgazdasági Karra, ahol nem volt évfolyamelső, sőt szerbiai kollégájától eltérően ő nem dicsekszik az egyetemi osztályzataival. Mégis nagyon aktív volt, nem is annyira a tanulásban, mint a politikában. Fiatalon, még talán nagykorú sem volt, amikor belépett a Kommunista Szövetségbe. Politikai karrierje hamarosan beindult, hiszen rövid időn belül a Jugoszláviai Kommunisták Szövetsége Központi Bizottságában kapott helyet, vezette a jugoszláviai ifjúságot, majd pedig 1991-ben választották meg először Montenegró kormányfőjévé. Ki gondolta volna, hogy három mandátumban marad ezen a poszton? Majd 1998-ban megválasztották Montenegró elnökévé, ezt követően volt miniszter, majd újra kormányfő, sőt többször is visszavonult a politikából, hogy vállalkozóként folytassa tevékenységét. Ám 2012-ben visszatért a politikai életbe, újra kormányfőnek választották és azóta is töretlen a politikai sikere, hiszen a legutóbbi elnökválasztáson a szavazatok 53,9 százalékának begyűjtésével már az első körben megszerezte határozott fölényét az ellenfeleivel szemben.

Đukanovićot a politikai élet legnagyobb kaméleonjának tartják, hiszen hithű kommunistából és jugoszlávból vedlett át nagy szerbbé, büszkén állt ki Slobodan Milošević politikája mellett. Hitte és vallotta a testvériséget, gyűlölte a csetnik, az usztasa és a montenegrói nacionalista szerveződéseket, küzdött Koszovóért, a fivéri szeretet és az egy vér erejét hangoztatta Szerbia és Montenegró között, rövid időn belül pedig ultranacionalista álláspontból elérte azt, hogy leválva Szerbiáról, Montenegró önálló állammá legyen.

Egyes elemzők szerint politikai erejét a cigarettának és más árunak az Adriai-tengeren keresztül történő csempészése erősítette meg. Vizsgálat is indult az ügyben, ugyanis a cigarettacsempészetnek köszönhetően Európa évente 700 millió dollár veszteséggel számolt. Sőt az Ivo Pukanović, horvát újságíró meggyilkolása kapcsán indított nyomozás kiterjedt a cigarettacsempészetre is, hiszen számos újságcikket írt a dohánymaffia és Đukanović üzleti kapcsolatáról, illetve Cane Subotić szerb üzletemberrel való kapcsolatáról (Subotić ellen a szerb hatóságok indítottak eljárást cigarettacsempészet miatt). Ám eddig még nem talált bizonyosságot, hogy Đukanović a dohánymaffia élén lett volna, vagy bármilyen kapcsolatban állt volna ezzel a törvénytelen tevékenységgel.

Mégis a mai napig a nepotizmus, illetve a politika és a pénz titkos kapcsolata jellemzik hatalmát. A mai napig csak úgy emlegetik, hogy hatalomra pulóverben került és rövid időn belül már Armani- és Dior-öltönyökben jelent meg. Összekötötték a montenegrói maffiával, hogy velük együttműködve vezeti az országot. Ma már nagyon gazdag embernek számít, akinek a családja is jelentős vagyonra tett szert. Nagy port kavart, hogy fivére, Aleksandar, aki a hiányáruval és üzemanyaggal kereskedik, politikus öccsének köszönheti gazdagságát.

Egy biztos. Megtalálta a módját annak, hogy a szavazópolgárok több, mint fele neki szavazzon bizalmat.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége