2024. március 28., csütörtök

Rvanje za ostvarenje prava

Mađarska zajednica najviše može da izgubi na polju kulture i informisanja.

Obrađuju se poslednji elementi na dopuni zakona o nacionalnim savetima. Dokument na polju školstva pokušava da povrati prava koja su izbrisana iz zakona 2014. godine, izjavio je za naš list Jene Hajnal, predsednik MNS-a, ali je i dodao da se nazire lošija situacija na polju kulture i informisanja. Dok Branko Ružić, ministar drugačije tumači i podvlači: stečena prava se ne mogu oduzeti niti će moći.

Koordinatori nacionalnih saveta su u sedam tačaka sročili svoja zapažanja. Prema rečima Jene Hajnala to su sledeće stavke: status članova nacionalnog saveta, nespojivost funkcija, prava nacionalnih saveta na polju kulture i informisanja, nadzor nad radom nacionalnih saveta, odluke oko njihovog finansiranja i budžeta, zatim kažnjavanje prilikom kršenja zakona. Međutim, predlozi se ne odnose samo na ovih sedam primedbi ,,razmišljajući u sistemu, ove inicijative imaju za cilj da ojačaju u pravnom sistemu Srbije prava manjina, tako da u isto vreme i jača i objedinjuje zaštitu prava, kao i da poboljšava njihov položaj“.

Nacionalni saveti se u potpunosti slažu sa tim da je ovaj zakon najznačajniji za njih i da odredbe zakona na duge staze određuju funkcionisanje nacionalnih saveta u budućnosti, ostvarivanje prava i neophodno finansiranje.

Na pitanje kakav je stav republičkih vlasti prema predlozima nacionalnih saveta, Hajnal Jene je rekao: ,,Do prihvatanja zakona svaki naš predlog ima šansu da uđe u konačni tekst zakona. Konkretan odgovor još nemamo, ali pregovori su otvoreni sve dok predlozi ne dospu pred republički savet.“

Savez Vojvođanskih Mađara i MNS su ranije usaglasili stavove. Jene Hajnal je izjavio: „Veći deo naših predloga je ušao u novu radnu verziju.“

SKUPLJAJU SE STEČENA PRAVA

Drugo pitanje je kako se odnose nadležni prema pravima manjina, to jest, prema stečenim pravima mađarskih manjina, koja ne bi smela da se skupljaju.

-Sadašnja radna verzija plana zakona sadrži organizaciju rada nacionalnih saveta i njihovo finansiranje kao i stečena prava. Međutim, ova naizgled organizaciona pitanja umnogome mogu da utiču na sadržaj rada nacionalnog saveta. Radna verzija ima za cilj da na polju obrazovanja povrati prava koja su izbrisana 2014. godine. Plan sadrži i kriterijum koji ne onemogućuje naše učešće u upravljanju nekim

obrazovnim ustanovama, koji je u potpunosti u skladu sa sadašnjim radom MNS-a u školstvu. Pored toga novi plan bi pružio i nove mogućnosti za nacionalne savete, na primer, pedagoški treninzi i takmičenja u matičnoj državi u domaćim akreditacijama, što pruža nove mogućnosti za dalje jačanje odnosa sa matičnom državom. Na polju zvaničnog jezika i upotrebe pisma takođe se pružaju nove mogućnosti u novom predlogu zakona. To se odnosi na prevode domaćih zakona. S obzirom da se ovaj predlog pripremio na osnovu prakse MNS-a, novi momenat za nas je samo to što će se ubuduće u taj proces uključiti i državna uprava i lokalna samouprava. Na polju informisanja nažalost nema novih stavki, ostaju na snazi stara pravila. Nažalost, prilikom podele predviđenih sredstava na konkursima za informisanje, predlozi nacionalnih saveta su se sveli na mišljenje. Na polju kulture se znatno primećuje nazadovanje. Ministarstvo za kulturu i informisanje je pokušalo da odredi koncept kulturnih ustanova od značaja-na žalost bez uspeha. Predlog, prema kome su ustanove od značaja one koje čuvaju i razvijaju kulturu date zajednice, je naišao na više problema: onemogućuje saradnju koja se vezuje za takva područja u kojima nacionalne manjine čine lokalne manjine, a sa druge strane je pogrešna zamisao u kulturi da se umesto sadržaja da prednost količini. Prema planu u ustanovama od značaja nacionalni saveti će imati pravo da predlože jednog zajedničkog člana u upravnom odboru ustanove, dok je do sada bila praksa da je svaki nacionalni savet imao svog predstavnika. I ovde se nazire smanjenje stečenih prava-prema našem mišljenju-rekao je Jene Hajnal.

DRŽAVNE SLUŽBE ĆE AŽURIRATI REGISTAR

U Beogradu se u ponedeljak održao okrugli sto vezano za izmenu zakona. Razgovaralo se o problemima oko ažuriranja lista za izbore u nacionalnim savetima. Rešenje će biti u tome da će u buduće državne službe ažurirati registar. Kompetentno ministarstvo će u lokalnim samoupravama takođe kompetentne ljude pripremiti za rukovanje sa registrom i za njihovo ažuriranje. Zadatak nacionalnih saveta će biti da svakoga ko se još nije prijavio podstakne na to da se registruje na mađarsku listu, da bi mogao da učestvuje na ovogodišnjim izborima nacionalnog saveta.

Prema procenama, predlog zakona će stići pred parlament za oko dva meseca. Veoma je važno da sledeći mandat nacionalni saveti započnu prema već izmenjenim zakonima.

-Plan ukazuje i na nespojivost nekih funkcija. Ako se izmena zakona prihvati posle započinjanja novog mandata, onda bi za više članova saveta mogao da se ukine mandat koji je zakonito stečen. Biće neophodno i da se usaglasi unutrašnja struktura nacionalnog saveta sa zakonima koji se spremaju za usvajanje - reko je Jene Hajnal.

UMESTO NADLEŽNOSTI LICENCA

Ministar Branko Ružić se ne slaže sa konstatacijom da izmena zakona rezultira smanjivanjem prava nekih manjinskih zajednica. Stečena prava se ne mogu i neće ukidati. Svi nadležni organi koji učestvuju u raspravi o izmeni zakona vode računa da predlog zakona bude u skladu sa odlukom Ustavnog suda Srbije iz 2014. godine, na polju kulture, obrazovanja, informisanja, upotrebe jezika i pisma, pravilnikom Evropskog Saveta i Evropskog Komiteta.

Plan izmene zakona umesto nadležnosti koristi legitimnost. Branko Ružić na to pitanje odgovara: ,,Ustavni sud Srbije je na osnovu odluke iz 2014. godine doneo odluku da nacionalni saveti, kao nedržavni subjekti, koje biraju predstavnici nacionalnih manjina, nemaju nadležnosti, već javna zakonska ovlašćenja koja se odnose na kulturu, obrazovanje, informisanje, upotrebu jezika i pisma.“

OTVOREN I TRANSPARENTAN PROCES

U toku razgovora se postavilo pitanje da li će ministarstvo uzeti u obzir primedbe i predloge koji su se mogli čuti tokom ovih konsultacija.

-Sve primedbe nacionalnih saveta, civilnih organizacija, građana, pokrajinskih i lokalnih samouprava a pre svega primedbe, savete kordinaciog tela nacionalnih saveta ćemo pažljivo razmotriti tokom izrade krajnje verzije zakona. Veoma sam ponosan što se posvećuje toliko pažnje na raspravu oko izmene zakona. Sigurno ne bi uložili ovoliko napora i rada da nismo voljni da saslušamo mišljenja i ako postoji mogućnost da ih uvrstimo u predlog zakona. Momentalno je u toku detaljna analiza svih pristiglih primedbi - rekao je Branko Ružić.

U pogledu predloga SVM-a i MNS-a ministar je potvrdio da su predlozi uzeti u obzir. Dodao je da su neki predlozi prilikom neposredne saradnje već ugrađeni u predlog zakona.

UBRZO ĆE SE NAĆI U PROCEDURI

Ministarstvo državne uprave i Ministarstvo lokalne samouprave posle završetka javne rasprave najkasnije za 15 dana će pripremiti izveštaj, proslediti predlog zakona nadležnim državnim organima i nezavisnim organizacijama, koji treba da daju svoje mišljenje za 10 dana ministarstvu - objasnio je Branko Ružić, koji smatra da će pre godišnjih odmora ovaj predlog doći do srpskog parlamenta.

Vezano za ovogodišnje izbore za nacionalne savete ministar je rekao da od njih očekuje da informišu svoje zajednice o predstojećim izborima, da ih podsećaju na pravo na glasanje, pogotovo na pravo na prijavljivanje na posebnu biračku listu.