2024. március 29., péntek

Ösvény a tóhoz

Tavaszi-nyári programok a megszépült Művésztelepen

Topolyán a Föld napja alkalmából a tóparti Művésztelep környéke került rendezésre. A takarítási akción a Művelődési Ház csapata mellett részt vettek azok az egyesületek, amelynek tagjai az elmúlt évben valamilyen programot szerveztek a Művésztelepen, és a jövőben is szeretnék rendezvényeikkel bővíteni a hely kínálatát: az Arcus Környezetvédő Egyesület, a Petőfi Sándor Cserkészcsapat, a szabadkai Spartak Búvárklub tagjai, valamint az Ács József Képzőművészeti Csoport.

Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője az akcióról elmondta:

- A Művésztelep épületegyütteséről való gondoskodás számunkra nem túl régi feladat, hiszen 2016 októberétől tartozik a Művelődési Ház fennhatósága alá. 2017 májusától szervezünk itt rendezvényeket, mivel ekkorra készült el az ide vezető út. Az elmúlt évben a rendezvények kapcsán számos civil szervezettel működtünk együtt, akik programjaikkal színesítették a programkínálatot. Az idei év első akciója a Föld napja alkalmából megszervezett takarítási akció.

Mivel a Művésztelep kerítésén nem régiben egy kaput alakítottak ki, amelyen át egy régi ösvényre jutva megközelíthető a tópart, így ez az ösvény is rendezésre, felújításra került. Azzal, hogy könnyedén le lehet jutni a tópartra, tovább nő az épületegyüttes idegenforgalmi potenciálja. Az ösvény felújításán kívül a bekerített udvar zöldfelületeinek rendezése is megtörtént, mintegy negyvenen szorgoskodtak a munkaakció során.

Arról, hogy az elkövetkezendőkben milyen programokkal várja látogatóit a Művésztelep, Csípe Tímea a következőket árulta el:

- Első nagy művelődési rendezvényünk a Múzeumok éjszakája lesz május 19-én. Ezen a napon kiállítás nyílik a községi Amatőr Képzőművészek Szemléjére beérkezett alkotásokból, gyermekfoglalkozásra is sor kerül, valamint vendégeink lesznek a zentai Tisza Mente fúvószenekar tagjai. A nyarat is tervezzük: elsősorban koncerteket szeretnénk tartani, valamint koktélbemutatót és borkóstolót is szerveznénk. A civil szervezetek továbbra is tartanak majd itt rendezvényeket, de a művelődési és idegenforgalmi rendezvények mellett, amikor arra lehetőség és szabad időpont van, családi ünnepségekre is kibérelhetik a Művésztelep konferenciatermét.