2024. április 16., kedd

Babalátogatás egykor

A zentagunarasi MAG hagyományápolók szombaton megszervezték az Enni vittem..., avagy babalátogatóban voltam! című rendezvényt a tájház udvarán kialakított csűrben.

A babalátogatás egykori szokását elevenítették fel a zentagunarasi tájházban (Herceg Elizabetta felvétele)

A babalátogatás egykori szokását elevenítették fel a zentagunarasi tájházban (Herceg Elizabetta felvétele)

A hangulatos múltidéző esemény megnyitóján alkalomhoz illő szavalatokkal, zeneszámokkal felléptek a helyi általános iskolások, majd elhangzott dr. Szőke Anna előadása, személyes hangú megemlékezése a komatál szokásáról, hiszen a hetvenes években, fiai születésekor, még ő is kapott finom ebédet a rokonoktól. Mint mondta, ilyen jellegű hagyományápoló rendezvény vidékünkön még nem volt. A komatál kifejezés a délvidéken nem volt szokásban, de a tevékenység igen, s a legtöbb helyen csak így mondták az asszonyok: enni vittem. A gazdag ebédet – tartalmas húslevest, kakassültet, fasírtot, sárgarépa-főzeléket, meggyszószt, befőttet, süteményeket, tortát, bort – az előre elkészített asztalokon ízlésesen, ünnepi terítőn tálalták a Zentagunarasra érkező csoportok, s az előadást követően közösen emlékeztek meg arról, hogy milyen volt az ő lakhelyükön egykor a babalátogatás. Az ünnepi alkalomhoz illően megterített asztalok és a gondosan kikeményített, kifehérített pólyák megtekintése és azok méltatása után jó hangulatban közösen elfogyasztották a nagy gonddal elkészített tartalmas ebédet. A helybeliek mellett a csantavéri Arany ősz nyugdíjas egyesület, a tornyosi hagyományápoló csoport, a felsőhegyi könyvtárcsoport, és az oromparti – zentai baráti társaság főzött, sütött erre az alkalomra.

Pásztor Zoltán, a helybeli MAG Hagyományápoló Egyesület tagja, a rendezvény ötletgazdája elmondta, hogy terveik szerint jövőre ismét megszervezik a babalátogatás szokását felelevenítő rendezvényt, s igyekeznek minden hasonló múltbéli eseményt megvédeni a feledéstől.