2024. április 26., péntek

Akkor vagy szabad, ha jót teszel

Előadás a szabadkai Caritas munkájáról

Hétfőn a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon Ritz Gábor, a Caritas szabadkai szervezetének igazgatója tartott előadást a Caritas szabadkai szervezet munkájáról.

Ritz Gábor előadást tart a tanítóképző hallgatóinak (Fotó: Gergely Árpád)

Ritz Gábor előadást tart a tanítóképző hallgatóinak (Fotó: Gergely Árpád)

Ricz Gábor előadásában elmondta, hogy a Caritas egy katolikus szeretetszolgálat. Az első Caritas 1897-ben jött létre a németországi Freiburgban, az I. világháború után pedig sorra jöttek létre a Caritasok szerte Nyugat-Európában. Jelenleg 46 országban működik a szeretetszolgálat. A szabadkai szervezetet 2002. november 22-én alapították meg Dobai István atya vezetésével, majd tőle Paskó Csaba atya vette át a helyi szervezet vezetését 2016-ban. Ritz Gábor kiemelte, hogy a szervezet mindkét elnöke Pro Urbe díjban részesült.

A szabadkai szervezet működéséről Ritz Gábor elmondta, hogy egyaránt vonatkoznak rá a világi szabályozások és az egyházi törvények is. A Caritasok civil szervezetként működnek, de az alapítók mindig egyházi személyek. A szabadkai szervezet legtöbb munkatársát az idősek gondozása köti le, emellett foglalkoznak a függőségek és a szegénység elleni küzdelemmel, szociális vállalkozással és plébániai Caritasok működtetésével. Kiveszik részüket a falugondnoki szolgálat koordinálásából is, de ez hivatalosan a CMH iroda hatáskörébe tartozik.

– Szerintem akkor vagy igazán szabad, amikor eldöntöd, hogy jót teszel – mondta Ritz Gábor, és arra biztatta az előadás hallgatóit, hogy próbálják ki az önkéntes munkát és csatlakozzanak a szeretetszolgálathoz.