2024. április 25., csütörtök
MOTO GP

Márquez kedvenc pályáján vágott vissza

Marc Márquez legyőzhetetlen Austinban (Fotó: Beta/AP)

Marc Márquez legyőzhetetlen Austinban (Fotó: Beta/AP)

A Moto GP Amerikai Nagydíján tovább folytatódott Marc Márquez elképesztő austini sorozata, aki 2013 óta az összes időmérőt és futamot megnyerte ezen a pályán. Idén is csak azért került némi porszem a gépezetbe, mert a két hete Argentínában megkezdett balhés sorozatát is továbbvitte a spanyol, s most a kvalifikáción Maverick Viñalest bosszantotta fel egy feltartással, így noha Márquez a leggyorsabb idővel zárt, vétségéért három hellyel hátrasorolták a rajtrácson.

Ez nem okozott nagy fejfájást a címvédőnek, aki a futamon aztán néhány kör alatt áthámozta magát Andrea Iannone Suzukiján, és az élre állva kényelmesen szerezte meg zsinórban hatodik győzelmét is ezen a pályán. Vinales tudta még megelőzni Iannonét, így ők egészítették ki a dobogót Valentino Rossi és Andrea Dovizioso előtt – utóbbinak az 5. hely is elég volt ahhoz ezen a Ducatinak nem fekvő helyszínen, hogy hajszállal az élre ugorjon a pontversenyben. A tabellát a futam előtt vezető Cal Crutchlow elesett, és pontok nélkül zárt, megsüvegelendő viszont Márquez csapattársának, Dani Pedrosának a teljesítménye, aki Argentínában nagyot bukott, és jobb kezének orsócsontját törte, de egy különleges rögzítőelemet viselve így is rajthoz állt, és a 7. pozíción végzett.

A Moto 2-ben Francesco Bagnaia hosszú csatában győzte le a fiatalabbik Márquezt, Álexet, míg a Moto 3-asok versenyének hajrájában Jorge Martin tudott ellépni az élbolytól, és learatta a babérokat.

Az Amerikai Nagydíj végeredménye: 1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 41:52,002, 2. Maverick Viñales (spanyol, Yamaha) +3,5 másodperc hátrány, 3. Andrea Iannone (olasz, Suzuki) +6,7, stb.

A világbajnokság állása:1. Dovizioso 46 pont, 2. Márquez 45, 3. Viñales 41 stb.