2024. április 23., kedd

Tovább csökkent a GDP-arányos közadósság

Szerbia közadóssága a bruttó nemzeti termék 59,4 százalékára csökkent, pedig 2016 végén még

71,9 százalék volt – közölte Ana Brnabić kormányfő a Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés (NALED) közgyűlésének keddi díszülésén. Hozzátette: a jó pénzügyi eredmények lehetővé teszik a további gazdasági támogatásokat és az újabb munkahelyek megnyitását.

„Tavaly 36, összesen 50 millió euró értékű projektum támogatásáról írtunk alá szerződéseket, ezeknek több mint a fele hazai vállalaté volt, tehát tévhit az, hogy csak a külföldi közvetlen beruházásokat támogatjuk. 2018 első két hónapjában 21,8 százalékkal növekedtek a közvetlen külföldi beruházások, értékük elérte a 436,9 millió eurót. Ilyen tekintetben 2017 történelmi évnek számít, hiszen 2,6 milliárd euró külföldi beruházást jegyeztünk bárminemű nagy magánosítás nélkül, ezért világelsőnek kiáltott ki bennünket a Financial Times tekintélyes nemzetközi üzleti folyóirat – emlékeztetett a miniszterelnök.

A NALED közgyűlésének díszülésén bemutatták a délkelet-európai országoknak az üzleti légkör javítását szolgáló együttműködése intézményesítésére tett kezdeményezést ((BFE SEE – Business Friendly Environment South East Europe). Brnabić kormányfő kijelentette, hogy kabinetje tevékenyen támogatja e regionális terv valóra váltását. Felkérte a térség kormányfőit, hogy közösen munkálkodjanak a gazdasági akadályok elhárításán.