2024. március 29., péntek

Tankok Újvidék belvárosában

A Szerb Katonaság napja alkalmából ma délelőtt haditechnikai eszközök díszfelvonulása lesz Újvidéken, a Katonai Akadémia növendékei bemutató gyakorlatot tartanak, a Razzia áldozatai rakparton pedig a folyamőrség bemutatkozását láthatjuk.

Az 1894-ben épült Mária neve templom bejáratában már pénteken leparkoltak egy 42 tonnás M–84-es jugoszláv tankot (125 milliméteres ágyúcsövét a városházának szegezve), továbbá egy hasonló méretű, mozsárágyúval felszerelt lánctalpast és egy 2K12 Kub szovjet légvédelmi rakétarendszer 20 tonnás, ugyancsak lánctalpas kilövőüteget.

Az aszfalt megrepedezett, feltöredezett alattuk, de a meglepetés mellett, amelyet a gépek látványa okozott a járókelőknek – mindenekelőtt a fiataloknak – e kicsiny kellemetlenség eltörpül. Selfie-k ezrei készültek a templom előtt a hétvégén, a kivezényelt fiatal katonák pedig készségesen beszámoltak az hadieszközök jellegzetességeiről.

A Razzia áldozatai rakpart alatt tegnap délután már kidíszítve horgonyoztak a folyamőrség csatahajói és partraszálló csónakjai, minden készen áll a ma délelőtt 11 órakor kezdődő, minden jel szerint igen látványosnak ígérkező eseményre.

A rakparton időnként forgalomkorlátozás lesz érvényben, a lövöldözés és a díszfelvonulás után 12.30-tól a Hadseregotthonban katonababra várják a nézőket. A Szerb Katonaság napján a második szerb felkelés takovói kitörésének a napjára, 1815. április 23-ra emlékezünk.