2024. április 18., csütörtök
NYITOTT AJTÓ

A nők többet törődnek az egészségükkel

Vasárnap 8-tól 16 óráig ingyenes orvosi vizsgálatra várták az érdeklődőket az ország számos egészségügyi intézményében, Újvidéken pedig a Vajdasági Klinikai Központban és a limáni egészségházban.

Már nyolc órától érkeztek a páciensek a limáni egészségházba (Bozsoki Valéria felvétele)

Már nyolc órától érkeztek a páciensek a limáni egészségházba (Bozsoki Valéria felvétele)

A klinikai központban a szemészeti vizsgálaton kívül a nők igénybe vehették a pajzsmirigy tumor marker vizsgálatot, a férfiak pedig a prosztata tumor marker vizsgálatot. A limáni egészségházban azonban a polgároknak választaniuk kellett a belgyógyászati vagy a szemészeti vizsgálat között.

Egyesek, akik a klinikai központba az első között érkeztek, és a fél óra alatt elvégzett tumor marker és szemészeti vizsgálat után elégedetten távoztak, elmentek a limáni egészségházba, hogy a belgyógyász is megvizsgálja őket.

A nővérek ügyesen osztották ki a számokat, és tízes csoportokban vezették fel a pácienseket a harmadik emeleti orvosi rendelők elé. A rendet csak azok a polgárok bolygatták meg, akik a mintegy két órás várakozás ideje alatt elmentek haza, vagy valamit intézni, s mire visszajöttek, kiderült, keresték már őket.

A belgyógyászati vizsgálatra jelentkeztem, s mivel nem mondtam, hogy munkaügyben (is) jöttem, meggyőződhettem: mindenkivel egyforma türelemmel, odafigyeléssel bánnak.

A vizsgálatra érdeklődők nagy része ötven évnél idősebb nő volt. Beszélgetés közben megtudtam: nagyon örülnek ezeknek a vizsgálatoknak, munkahéten különben nem jutnának el, nem kerülnének sorra. Jobb megelőzni a bajt, mint gyógyítani – mondták.