2024. április 19., péntek
Szólj, síp, szólj!

Félezer gyermek a harmincharmadik alkalommal megrendezett népzenei vetélkedőn

Hatszáz szendvicset rendeltek, s annyit is osztottak szét, mert szombaton több mint ötszázan vettek részt a 33. Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn az Újvidéki Rádió M Stúdiójában, továbbá még húsz-harmincan érkeztek a határon túlról: Kárpátaljáról, Moldvából és Horvátországból (Eszékről, Laskóról). A határon túli népzenészek részvétele a vetélkedőn újdonságnak számított.

Szabó Gabriella fő szervező,az Újvidéki Rádió munkatársa, a VMPE népzenei szakosztályának vezetője szerint a 33. igen színvonalas Szólj, síp, szólj! rendezvény az utóbbi évek talán egyik legjobb hangulatú versenye volt. A Csizmadia Anna, Fábri Ivánovics Tünde, Szabó Annamária, Borsi Ferenc, Kelemen Zsolt és Rózsa Tibor összeállítású zsűri véleménye alapján szinte mindenki díjat érdemelt és kapott. Kilenctől fél egyig tartott a verseny, utána került sor a gálára és a díjátadóra.

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör vonós bandája ( Dávid Csilla felvétele)

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör vonós bandája ( Dávid Csilla felvétele)

A fő szervező elmondta, a zsűri tagjai is azon a véleményen vannak, hogy vissza kellene hozni azokat a külön értékeléseket, amikor beszélgetni lehet a tanárokkal a munkájukról. Nem könnyű ugyanis megtalálni a tehetséges, jó gyerekeket, de sok függ a felkészítő tanároktól, hogy milyen dalokat hoznak, énekelnek a versenyen induló gyerekek. Vannak némi észrevételek a zsűri részéről, ami indokolja, hogy legyenek értékelések.