2024. március 28., csütörtök

Tavaszi szél vizet áraszt

A népdalkörnek köszönhetően húsz éve testvértelepülés Ludas és a magyarországi Érsekhalma

Vasárnap Tavaszi szél vizet áraszt címmel rendezték meg a IV. Ludasi Népdalkör-találkozót a Ludasi Művelődési Ház nagytermében. A rendezvényt a Ludas Matyi Művelődési Egyesület szervezte.

– Annak idején azért találtunk ki egy áprilisi népdalkör-találkozót a környező települések számára, mert a Durindó előtt van egy kötelező színpadi főpróba. Az évek során azonban ez a rendezvény kinőtte magát, az idei találkozóra immár több külföldi fellépő csoport is eljött. A Csalogány Asszonykórus és a Pergettyű citerazenekar a kárpátaljai Téglásról, a Hagyományőrző Érsekhalmi Népdalkör pedig Magyarországról érkezett. Ez a találkozó azért is jelentős, mert a Ludas Matyi Művelődési Egyesület huszonegy éve alakult, és nem sokkal az alapítás után éppen a népdalkörnek köszönhetően jött létre a testvér-települési együttműködés Érsekhalmával – mondta lapunknak Vásárhelyi Teréz, a Ludas Matyi Művelődési Egyesület elnöke.

A rendezvény előtt a Ludas Matyi egyesület leánykórusa, a Ludas Civil Szervezet citeracsoportja és Szűcs Mariann oboán mutatkozott be. A találkozón egybegyűlt közönséget Takács Lajosné Marika, az érsekhalmi népdalkör csoportvezetője köszöntötte, míg Vörös Imelda, a Ludas Matyi Művelődési Egyesület első elnöke verset olvasott fel. A találkozón a téglási és az érsekhalmi népdalkör mellett a környező települések – Palics, Hajdújárás, Királyhalma, Oromhegyes – népdalkörei és citeracsoportjai, valamint a ludasi asszonykórus léptek fel.