2024. március 29., péntek

Verseny és gyakorlat

A szabadkai Infostud cég szervezésében a hétvégén megtartották a Bizkod#3 elnevezésű számítástechnikai rendezvényt. A cég Galleria Hotelben lévő helyiségeiben megtartott esemény két részből állt, egyrészt egy informatikai-közgazdasági versenyből, másrészt kerekasztal-beszélgetést rendeztek, amelynek középpontjában a gyakorlati oktatás, annak fontossága, illetve lehetőségei álltak.

Az Int Elligents munka közben (Fotó: Benedek Miklós)

Az Int Elligents munka közben (Fotó: Benedek Miklós)

A számítástechnikai-közgazdasági versenyben tizennégy csapat vett részt, amelynek tagjai a helybeli Műszaki Szakfőiskola és a Közgazdasági Kar hallgatói voltak. A résztvevőknek 24 óra állt rendelkezésükre, hogy megoldják a szervezők által kreált informatikai-közgazdasági feladatot. Az egyetemisták munkáját mentorok segítették. Újságírói kérdésre Nevena Savić, az Infostud PR-szolgálatának képviselője elmondta, cégük remek kapcsolatot ápol az említett két oktatási intézménnyel, és a verseny nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy a hallgatók betekintést nyerjenek az IT-szektor működésébe, emellett az iskolapadban megszerzett tudást a gyakorlatban is hasznosíthatják. A hallgatók munkáját szakmai zsűri értékeli.

A versenyben az Int Elligents csapat tagjaként részt vett Kádár Viktor is.

– A verseny egy nagyon jó tanulási alap a számunka. Mi másodévesek vagyunk, és sokat tanulhatunk egymástól, az itt dolgozó emberektől. A csapatban hárman a műszaki informatika területéről érkeztek, míg jómagam az internet és elektronikus ügyvitel modulról, egyébként pedig egy baráti társaságról van szó. A témánk érdekes, egy aukciós applikációt kell létrehoznunk. A rendelkezésünkre álló 24 óra egy alapvető struktúra kidolgozására elegendő, hisz hónapokig is tudnánk ezzel foglalkozni – nyilatkozta lapunknak Kádár Viktor.

A rendezvény keretein belül megtartott kerekasztal-beszélgetésben részt vettek az Infostud, valamint a két fentebb említett tanintézmény képviselői, akik többek között arról is beszéltek, hogy a gyakorlati oktatásban való részvétel nagy motivációt adhat a fiataloknak, illetve az a kérdés is felmerült, hogy a különböző cégek mennyire nyitottak arra, hogy egy-egy hallgató vagy akár egész csoportok náluk töltsék szakmai gyakorlatukat, de szóba került az is, hogy az oktatási rendszer összhangba van-e, illetve összehangolható-e a gazdasági szektor igényeivel.