2024. március 29., péntek

Eltemették Albert Jánost

Életének 83. évében csütörtökön elhunyt Albert János nyugalmazott színművész. Az 1935-ben Bácsfeketehegyen született színész a topolyai járási színházban indult el ezen a pályán, majd csakhamar a szabadkai Népszínház Magyar Társulatához került, és évtizedekig meghatározó tagja volt. 1991-es nyugdíjba vonulása után is részt vett a színház életében. Emlékére szombaton gyászülést szerveztek a szabadkai Jadran színpadán.

Csernik Árpád Albert Jánosra emlékezett (Benedek Mikolós felvétele)

Csernik Árpád Albert Jánosra emlékezett (Benedek Mikolós felvétele)

A rendezvény keretébe Csernik Árpád, a Népszínház színésze emlékezett meg Albert Jánosról. Mint mondta, a színészlegenda fontos szerepet játszott az életében, hisz az ő személye is kihatott arra, hogy a színészi szakmát válassza. Albert a kor szellemének és igényeinek megfelelően a könnyűnek minősített műfajban alkotott nagyot, a táncos műfaj koronázatlan királyává vált, ugyanakkor a prózai komikum és a drámai szerepek terén is a legkiemelkedőbbek között tartják számon.

– Albert János a hivatása iránt elkötelezett, visszafogott, szerény, barátságos ember volt, ugyanakkor tekintélyt sugárzó és szigorú. Mintha csak róla mintázták volna meg a híres angol közmondást, hogy az igazi úriembert nem akkor veszik észre, amikor megérkezik, hanem akkor hiányolják, miután távozott – fogalmazott Csernik.

A színészt szombaton délután a Bajai úti temetőben helyezték végső nyugalomra.