2024. március 28., csütörtök

Eltitkolt nemzeti tragédiáink

Tanulmányi nap Szabadkán

Szabadka Város Kegyeleti Bizottságának felkérésére a Vajdasági Pax Romana és a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében szombaton akkreditált szakmai találkozót tartottak Szabadkán. A rendezvény fókuszában a második világháború végén, illetve az azt követő időszakban történt véres események álltak. A tanulmányi napot elsősorban a történelemtanárok számára hirdették meg.

Paskó Csaba, Kern Sólya Márta és Cseresnyésné Kiss Magdolna a Keskenyúton Alapítvány kiállításának megnyitóján ( benedek Miklós felvétele)

Paskó Csaba, Kern Sólya Márta és Cseresnyésné Kiss Magdolna a Keskenyúton Alapítvány kiállításának megnyitóján ( benedek Miklós felvétele)

A rendezvény első programpontjaként a városháza díszterme előcsarnokában megnyílt a Keskenyúton Alapítvány vándorkiállítása, amely a második világháború vége ártatlan áldozatainak állít emléket. A tárlatot az eddigiek során körülbelül száz alkalommal mutatták be Kárpát-medence-szerte, de Brüsszelben is. Vajdaságban ez ideig csak Temerinben láthatták az érdeklődők.

A megnyitón felszólalt Kern Sólya Márta, a szabadkai Kegyeleti Bizottság alelnöke, aki beszédében kiemelte, hogy rendkívül fontos az események megismertetése a fiatalabb korosztály tagjaival, éppen ezért reményei szerint a jövőben még több olyan kezdeményezés lesz, amely ezt a célt tűzi ki maga elé. Ezt követően Cseresnyésné Kiss Magdolna, a Keskenyúton Alapítvány vezetője a saját családtörténetén keresztül mutatott rá a XX. század meghatározó folyamataira. Felmenői verbászi származásúak, és nagy szerepük volt nemcsak a település, hanem az egész régió történelmében.

– Próbálják magyar szemmel, magyar szívvel tanítani a magyar történelmet. Tudjuk, ez nem könnyű feladat, mert a történelmet a győztesek írják – zárta beszédét a Keskenyúton Alapítvány vezetője.

A kiállításmegnyitót követően két előadást hallhattak a résztvevők. Dr. Bank Barbara, a Nemzeti Emlékbizottság tagja Délvidéki magyar golgota 1944–1945, Bertáné dr. Varga Judit történész, a Terror Háza Múzeum munkatársa pedig Eltitkolt nemzeti tragédiáink és a kommunista bűnök oktatásának módszertana címmel értekezett. Az előadásokat ft. mgr. Paskó Csaba, a Vajdasági Pax Romana elnöke és Szabadka Város Kegyeleti Bizottságának tagja moderálta.

A jelenlévők a prezentációkat követően megtekintették Tóth Gábor Keskenyúton Délvidéken – Halálhörgés és Siralom – Terror a Délvidéken 1944–1945 című dokumentumfilmjét, majd közösen ellátogattak a helybeli Zentai úti temető 44-es parcellájához, ahol csatlakoztak hozzájuk a kelebiai művelődési egyesület tagjai is, és megkoszorúzták az áldozatok emlékhelyét. A rendezvény záróakkordjaként dr. Bogner István, a Kegyeleti Bizottság tagja tartott előadást.