2024. április 25., csütörtök
KARATE

„Arany nélkül haza se gyere!”

Beszélgetés a friss Európa-bajnok Gombár Krisztinával

Gombár Krisztina újvidéki karatés lánnyal már többször készítettünk interjút, legutóbb tavaly ősszel, amikor arannyal tért haza az Egerben megrendezett világbajnokságról, s az az eredmény, fiatal kora ellenére, már címvédésnek számított. Most Lengyelországban járt, ahol a sotokan karate Európa-bajnokságon mérettette meg magát, ismét formagyakorlatban (kata). Krisztina tartotta jó szokását, és aranyat nyert, így hát újra leültünk összegezni a tapasztalatokat.

December végén beszélgettünk legutóbb. Hogy indult az új szezon?

Január közepén kezdtük az új évet, amikor a tanév is folytatódott. Sok versenyen voltam, majdnem minden hétvégén rendeznek kisebb tornákat egész Szerbiában. A legkedvesebb dolog az első versenyen ért, amikor a tavalyi szezon legjobbjaként (a kategóriában) átvehettem egy serleget. Még decemberben megnyertem a Szerbia-kupát, amivel kvalifikáltam magam Lengyelországba. Nyertem a saját klubunk versenyén is, amelyen egyébként rengetegen voltak, március végén pedig sikerült győznöm a vajdasági bajnokságon, amelyet felkészítőnek használtunk az Eb-re. Egyébként nehezebb edzéseket csináltunk mi nyolcan, akik a klubból az Eb-re készültünk. Vladimir Gajinov edző nem kímélt bennünket az edzéseken, fokozatosan emeltük a formát, és egyre szigorúbban vettük a feladatokat. Őszintén szólva, az itteni, tavaszi versenyeket egy kicsit már meguntam, hiszen nagyon sok van belőlük, de kevesen vagyunk, és nem sok versenykihívást támasztanak. Egyre inkább a belső, mentális oldala érdekel a karaténak.

Térjünk rá magára az Eb-re. Mikor zajlott, milyen élmény volt?

11-én, szerdán este indultunk, másnap dél körül érkeztünk oda, körülbelül tíz óra buszozás után. Egy katowicei hotelban szállásoltak el, a verseny pedig fél órára onnan, Dabrowa Górnicában volt. Volt egy kis időnk városnézésre, de másnapra készülve korán lepihentünk. Szombaton és vasárnap egy klubtársunkat leszámítva szabadok voltunk, mert a nyolcból heten a kohaikupán vettünk részt (a kék vagy annál gyengébb övesek versenye – a szerző). Összességében sikeresek voltunk, rajtam kívül egy arany, egy ezüst és három bronz a mérleg, vagyis nyolcan hat érmet szereztünk.

Milyen elvárásokkal utaztál el?

Úgy mentem Lengyelországba, hogy hacsak lehet, nyerni akarok, vagy legalábbis szerettem volna egy érmet szerezni. Semmiképp sem akartam üres kézzel hazatérni, főleg ha a befektetett időt, energiát, pénzt, lemondást néztem. Amikor megtudtam, hogy mennyien vagyunk a kategóriámban, kicsit megnyugodtam.

Milyen volt a színvonal, nagyon megszorongattak?

Egész nap zajlott a verseny mindenféle kategóriában, én például egész nap melegíthettem, mert csak délután ötkor kerültem sorra. Szinte kifáradtam a bemelegítésektől, mire a tatamira léphettem. Heten voltunk a kategóriámban. Magyar, két román, orosz, fehérorosz és bolgár ellenfelem volt, szinte mindenki idősebb volt nálam (18+ kategória – a szerző). Elsőként léptem szőnyegre, mint tavaly az egri vb-n. Ennek persze nem örültem, mert az első versenyzőnél még nincs pontos képe a bíróknak a mezőnyről, és rosszul is kijöhetek a helyzetből. Volt egy érdekes közjáték is, a bírók hosszan összeültek tanácskozni az egyik mozdulatom miatt: nyitott kézzel mutattam be egy ütést. Aztán végül egy szerbiai bíró magyarázta el nekik, hogy ezt nálunk így tanuljuk. Nem tudom, levontak-e ezért a pontszámomból. Amikor befejeztem, jött a másik nehéz, izgulós oldala annak, hogy én kezdtem: végignézni a többieket. Szerencsére láttam, hogy nincsenek azon a színvonalon, mint én, legalábbis a legtöbben. A tavalyi egri mezőny lényegesen erősebb volt.

Barátkozásra, kapcsolatépítésre volt lehetőséged?

Nem nagyon tudtunk beszélgetni más országból érkezett versenyzőkkel. A küzdőtérre csak akkor mehettünk ki, amikor hívtak, majd később az eredményhirdetésnél. Általában is hatalmas volt a ricsaj, zsibongás.

Mi volt a benyomásod a többi ország versenyzőiről?

Megfigyeltem, a románok alapvetően agresszívebben állnak hozzá az egészhez, ami még a járásukon is meglátszik. Mintha tüskéken lépkednének, és erőteljes a mozgásuk. A bolgárok pedig nagyok, szinte mindegyikük jóval magasabb és teltebb volt nálam, nálunk. Fizikálisan nagyon jók. Ez a két ország egyébként is erős, sok versenyzőjük állt a dobogón.

Visszatérve a hazai terepre: itthon már megszokták az aranyakat…

A nagyapám már úgy indított útnak: arany nélkül haza se gyere… A többiek azt mondták, csak próbáld meg, lesz ami lesz, hazatérve egyesek pedig „arany Kikinek” szólítottak.

Hogy néz ki a szezonod további része?

A legfontosabb a moldovai világbajnokság ősszel. Erre szeretnék kimenni, de sok függ majd az anyagi lehetőségektől, mivel elég költséges út lenne. Most 28-án Szerbia-bajnokság lesz, amivel selejtezhetek a vb-re. Decemberben a kupára kerül sor, az az Eb-selejtező lesz az országunkban.