2024. április 20., szombat

Kétdimenziós vadászat a Lovasvölgyben

Adán kilencven íjász részvételével megtartották a BRB örömíjász-versenysorozat idei nyitóversenyét
Az íjászversenyen minden korosztály képviseltette magát (Csincsik Zsolt felvétele)

Az íjászversenyen minden korosztály képviseltette magát (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai Lovasvölgyben zajlott április 15-én a Bácskai Régiós Bajnokság örömíjász-versenysorozat idei nyitóversenye, amelyen kilencven íjász vett részt pusztai és polcos íj kategóriában több korcsoportban a régió tucatnyi településéről, Szabadkától Óbecséig, valamint Magyarországról is. Az íjászok kétdimenziós állatcélokra lőttek két vesszővel több állomáson, majd az összesített pontszámok alapján határozták meg a végeredmény. Az adai nyitóversenyt különlegessé tette, hogy utána tartották meg a 2017-es versenysorozat eredményhirdetését és ünnepélyes díjkiosztóját.

Az elmúlt évben négy vajdasági íjászegyesület, a bácskossuthfalvi és bajsai Káliz, a Magyarkanizsai Íjászkör, a horgosi Apollon és az adai Katlan létrehozott egy örömíjász-versenysorozatot, amelynek Bácskai Régiós Bajnokság a neve. A versenysorozat a régió örömíjászatának fellendítésére jött létre – magyarázta Boldizsár Kornél, a Katlan hagyományőrző civil szervezet elnöke, az adai íjászverseny házigazdája és szervezője. – A célunk egy olyan versenysorozat létrehozása volt, amely a régiós örömíjászversenyek jellegzetességeit megtartva és ezeket összefűzve képez egységet a térségben. Ezáltal lehetőségünk van regionális bajnokok kihirdetésére és díjazására, valamint a hagyományos íjászat mint sportág, tevékenységforma és szabadidős tevékenység népszerűsítésére. A versenysorozat az idén hét csapat részvételével hat állomáson zajlik: Ada mellett Óbecsén, Szabadkán, Bácskossuthfalván, Horgoson és Bajsán. A versenysorozat fél évet ölel fel, tavasszal kezdődik és ősszel zárul. Két fő kategória van: az egyikbe tartoznak a pusztai íjak, ami tradicionálisabb szereléket jelent, és a régi hagyományos íjakat foglalja magában; a másik kategóriába tartoznak a polcos íjak, amelyekkel precízebben lehet lőni, és nagyobb pontszámot tudnak elérni a versenyzők. Más kategóriák is indulhatnak, de érmet csak pusztai és polcos íj kategóriában osztunk. A versenysorozatban megkülönböztetünk női és férfi kategóriát. Minden korosztály részt vehet a versenyeken, de díjat csak bizonyos kategóriákban osztunk: gyerek (12–14 évig), ifi (15–17), felnőtt (18–50), valamint tiszteletreméltó, vagyis veterán (51 év fölött) – közölte Boldizsár Kornél.

Az íjászok pusztai és polcos íjjal lőhettek a versenyen (Csincsik Zsolt felvétele)

Az íjászok pusztai és polcos íjjal lőhettek a versenyen (Csincsik Zsolt felvétele)

A 2017-es Bácskai Régiós Bajnokság örömíjász-versenysorozat regionális bajnokai a következők: pusztai íj kategóriában – Kőszegi Dorottya, Lak Ádám (gyerek), Szatmári Viktória (ifi), Fitus Mónika, Szélpál Endre (felnőtt), Kókity Attila (tiszteletreméltó); polcos íj kategóriában – Máté Nóra, Méhes Arnold (gyerek), Németh Emil (ifi), Milena Mišulić, Branislav Francuski (felnőtt), Molnár Jenő (tiszteletreméltó). A pusztai íj kategóriában a vándorserleget Szélpál Endre érdemelte ki, a polcos íj kategóriában pedig Molnár Jenő.