2024. március 29., péntek

Putyin és Macron az iráni atomalku érvényben maradását szorgalmazza

Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök hétfőn telefonon megállapodott abban, hogy az iráni atomalkunak érvényben kell maradnia - közölte a Kreml.

A közlésnek az ad jelentőséget, hogy Donald Trump amerikai elnök változtatni akar a Teherán és a hatok - az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Németország - között 2015-ben létrejött megállapodáson, mert nem tartja elég szigorúnak. Trump május 12-ig adott időt arra, hogy az Egyesült Államok európai szövetségesei megállapodjanak az atomalku szigorításában, különben Washington visszavonja az Iránt sújtó amerikai szankciók enyhítését - ahogy az az atomalkuban szerepel.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter ugyancsak hétfőn közölte, hogy a megállapodás európai aláíróinak meg kellene győzniük Washingtont arról, hogy nincs helye változtatásnak, és hogy hajtsa végre a megállapodás rá vonatkozó részeit.

"Ez egy mindent vagy semmit helyzet" - fogalmazott Zaríf, azaz vagy marad a szerződés ahogy van, vagy érvénytelenné válik.

Vasárnap egyébként az iráni diplomácia vezetője hangsúlyozta: Iránnak nem áll szándékában atombombát készíteni, de ha az Egyesült Államok felmondja az atomalkut, akkor "erőteljes" urándúsításba kezd.

Irán atomprogramjáról több mint 10 éven át tartó tárgyalásokat követően sikerült megállapodni 2015-ben. Irán vállalta, hogy korlátozza atomiparát, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta az országgal szemben bevezetett szankciók többségét.