2024. március 29., péntek

Merkel: meg kell akadályozni az illegális migrációt

Meg kell akadályozni az illegális migrációt - jelentette ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben az ENSZ menekültügyi főbiztosával, Philippo Grandival folytatott megbeszélése előtt.

Angela Merkel német kancellár (Fotó: Beta/AP)

Angela Merkel német kancellár (Fotó: Beta/AP)

A kancellár hangsúlyozta, hogy Németország célja az illegális migráció megakadályozása és helyettesítése "legális lehetőségekkel", valamint a menekülésre kényszerítő okok felszámolásáért folytatott küzdelemmel és a rászorulóknak "helyben nyújtott gyors segítséggel".

Németország ezért az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködésben igyekszik segítséget nyújtani például a Szíria térségében tartózkodó menekülteknek. Azt a tízezer menekültet is az UNHCR válogatja ki, akiket Németország befogad az Európai Bizottság afrikai és közel-keleti menekültek támogatására szervezett áttelepítési programjában - mondta a kancellár.

Angela Merkel hozzátette, hogy a Törökországgal kötött menekültügyi megállapodás is éppen azt szolgálja, hogy az Európába jutás legális lehetősége és a helyben nyújtott segítség révén megakadályozzák az illegális migrációt.