2024. április 19., péntek

A beruházásért eredmények kellenek

Vučić odaadóbb munkára szólította fel a katonaságot

Szerbia kész további eszközöket beruházni a katonaságba, de eredményeket várunk cserébe – emelte ki Aleksandar Vučić államfő a katonaság napján megtartott megemlékezésen. Hozzátette, a Szerbiai Katonaságnak erős visszatartó erőnek kell lennie minden, az országot érintő agresszív próbálkozás ellen.

A Bubanj emlékparkban a nišiek is megtekinthették az egyes fegyvernemek felszereltségét (Fotó: Beta)

A Bubanj emlékparkban a nišiek is megtekinthették az egyes fegyvernemek felszereltségét (Fotó: Beta)

A Szerbiai Katonaság napján, április 23-án Szerbia az 1815-ben az ottomán megszállás ellen történt második szerb felkelésről emlékezik meg, amely megalapozta a szerb államiságot. Ma Belgrádban megkoszorúzták az ismeretlen hős szobrát az Avalán, illetve Aleksandar Vučić fogadást adott az elnöki palotában. Alkalmi beszédében elmondta, Szerbia 600 millió eurót különít el a hadsereg számára, ami a nagyhatalmak költségvetéséhez képest kevés, a szerbiai költségvetéshez képest ellenben jelentős. Hangsúlyozta, készek további összegeket elkülöníteni, mert a fiskális stabilizáció és az ország költségvetésében jelentkező többlet ezt lehetővé teszi.

– A katonaságnak mindig készen kell állnia a kihívásokra. Leépített vadászrepülő- és helikopteregységeink voltak, ám a helyzet mára már megváltozott, és még jobban felszerelt katonáink lesznek – hangsúlyozta Vučić, aki elmondta, hogy újabb külföldi puskák beszerzésén munkálkodnak, de a saját hadiiparunkból származó fegyverekből is jut a katonaságnak.

– Büszke vagyok arra, ahogy eddig védték Szerbia függetlenségét – köszöntötte a katonaság napját az államfő, majd hozzátette, elvárja a katonaságtól, hogy az elkövetkezőkben még nagyobb odaadással végezzék a munkájukat.

A Szerbiai Katonaság napján több városban katonai bemutató volt, Újvidéken, Verbászon, Smederevóban, Borban, Nišben, Pirotban, Versecen, Loznicán, Čačakon, Aranđelovacon, Nagykikindán, Jagodinán, Ivanjicán és Surdulicán a napokban az érdeklődők a katonaság felszereltségével ismerkedhettek.