2024. április 23., kedd

Szűrővizsgálat sorban állás nélkül

Katolikus orvosmisszió Muzslyán

Vajdaságban több mint háromszáz kisgyermek és felnőtt szűrővizsgálatát végzi a Katolikus Karitász Orvosmissziója. A szűrővizsgálatok közép-bánáti helyszíne szombaton a muzslyai Emmausz fiúkollégium volt. A muzslyaiak körében nagy visszhangra talált az Orvosmisszió különítményének a látogatása. Sok család élt a sorban állás nélküli orvosi szűrővizsgálat lehetőségével. Mint ahogy a helybéli Süveg Tibor mondja, jó, hogy egész családok lehetőséget kaptak arra, hogy egy helyen egy ilyen alapos szűrővizsgán vehettek részt.

Vasárnap országszerte fogadták a kijelölt egészségügyi intézményekben a pácienseket, az ingyenes vizsgálatok iránt hatalmas volt az érdeklődés ezúttal is.

Kecskés István felvétele

Kecskés István felvétele

A magyar kormány által támogatott Orvosmisszió második alkalommal van a Délvidéken, erősítve egyúttal a magyar–magyar kapcsolatokat is.

– Olyan szórványközösségekben végeznek megelőző vizsgálatokat, amelyek zömében – már kilencvennyolc éve – a többség szorításában élnek, és ilyen hosszú időszakon keresztül, ilyen sok politikai rendszeren átívelőn is megőrizték a magyar nemzeti öntudatot és az anyanyelvet. Ez önmagában is példa számunkra, hogy erőt merítsünk a 21. század kihívásaihoz – mondta dr. Grezsa István, a Miniszterelnökség kormánybiztosa.

A különítményhez ezúttal orvostanhallgatók is csatlakoztak.

– Gyakorló katolikus vagyok, egyébként és nagyon tetszett ez az ötlet, hogy így eljönnek, és a határon túli magyaroknak szerveznek egy ilyen szűrést. Én alapból a határon túli magyarságot a szívemen viselem, felvidéki magyarként is – hallottuk Zvoncsár Viktor budapesti orvostanhallgatótól.

A szűrővizsgák eredményeit majd később elemzik. De már a helyszínen le lehetett vonni néhány következtetést.

– Már eddig nyolc szemüvegigénylés van, azután értelmiségiek körében mért 13 és 15 közötti vércukorszintet találtunk, ez nagyon magas, hat alatt kellene lennie, ez majdnem a háromszorosa az elfogadhatónak. Ez azt mutatja, hogy ezúttal a szegénység nem kényszerítő erő, de az egészségi állapot elhanyagolása nagyon jelen van – értékelte dr. Vojcek László főorvos, az orvosmisszió vezetője.

Sok muzslyai élt a lehetőséggel (Kecskés István felvétele)

Sok muzslyai élt a lehetőséggel (Kecskés István felvétele)

A segítség nemcsak orvosi szűrésből áll, biztosítják a gyógyuláshoz szükséges segédeszközöket is.

– Már második alkalommal vagyunk itt, hogy felajánljuk a segítséget azoknak, akik erre rászorulnak, igénybe veszik. És ez nemcsak egy egyszeri szűrés, hanem természetesen azokat a gyógyászati segédeszközöket is biztosítjuk számukra, amik a gyógyulásukhoz szükségesek – nyilatkozta Écsy Gábor atya, a katolikus Katolikus Karitász országos igazgatója.

A muzslyai Emmausz katolikus kollégium két éve lépett kapcsolatba a Katolikus Karitász orvosmissziójával, melynek ez volt az első bánáti látogatása.

– Köszönetet mondok a Magyar Karitásznak, akik ide jöttek, és végzik ezt a szűrést. Számunkra a gyerekek egészsége nagyon fontos – mondta Kalapis Sztoján atya, kollégiumvezető.

Az orvosmisszió különítménye jövőre újra ellátogat Muzslyára.