2024. április 20., szombat

Nyilvános vitán a sztrájktörvény

Elkészült a sztrájktörvény módosításának tervezete, és – noha még nincs konszenzus minden kérdésben a szakszervezetek és a munkáltatók között, a szöveget nyilvános vitára bocsátotta a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztérium – közölte a Szociális–Gazdasági Tanács (SES) hétfői ülésén Zoran Đorđević szakminiszter.

Szavai szerint az eddigitől egészen eltérő módon, és sokkal hatékonyabban rendezik a sztrájkjog kérdéskörét, és a nyilvános vita befejeztével a megbízott munkacsoport számba veszi az összes beérkezett észrevételt, javaslatot. A tárcavezető reméli, hogy a szakszervezetek és a munkaadók is részt vesznek a véleményezésben, hogy „elsimulnak az eddigi nézeteltérések, és az ország egy modern, minőségi törvényt kap, amilyet meg is érdemel”. Đorđević emlékeztetett arra, hogy 1996-ban fogadták el a sztrájktörvényt, melynek módosítását 2003 óta emlegetik, de azóta sem történt semmi.

A Szociális–Gazdasági Tanács ülését követően megtartott sajtóértekezleten Đorđević elmondta, hogy eddig nem tudtak egyetértésre jutni a lock-out kérdésében, azaz a munkáltatónak arról a jogáról, hogy dönthet a cég ideiglenes bezárásáról, s ezzel megakadályozza a munkabeszüntetés miatti veszteséghalmozást. Úgyszintén vita tárgya az általános érdekű foglalkozások definiálása.

A miniszter közölte még, hogy a napokban új összetételben kezdi meg tevékenységét a szakszervezetek reprezentativitását megállapító bizottság. Ez nem azt jelenti, hogy a testület ellenőrzi, hogy a szakszervezetek reprezentatívak-e, hanem csak akkor végzi el a vizsgálatot, ha azt valamely érdekvédelmi szervezet kéri.

A tegnapi ülésen úgy döntöttek, hogy Ljubisav Orbovićot, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnökét Miloš Nenezić, a Szerbiai Munkáltatók Uniójának alelnöke váltja a SES elnöklői tisztségében.

A Szociális–Gazdasági Tanácsban a köztársasági kormány, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége, a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet és a Szerbiai Munkáltatók Uniója képviselteti magát.