2024. április 24., szerda

Kiadják Horvátországnak Ivica Todorićot

Az Agrokor alapítója még fellebbezhet a londoni bírósági döntés ellen

Az index.hr. információja szerint a brit főváros Westminster Magistrates’ bírósága megállapította: nem áll fenn egyetlen ok sem, ami miatt Todorićot nem kellene kiszolgáltatni. Ez első fokú döntés, fellebbezni 7 napon belül lehet. Becslések szerint az eljárás további 4–6 hónapig eltarthat. Todorić ügyvédei korábban jelezték, hogy fellebbeznek, ha a londoni bíróság úgy dönt, hogy kiadja az Agrokor alapítóját Horvátországnak.

Emma Arbuthnot bíró kijelentette, hogy szerinte Todorić nincs kitéve politikai üldöztetésnek, mint ahogyan Todorić állítja, így semmi okát nem látja annak, hogy ne szolgáltassák ki Zágrábnak. „Nem találtam bizonyítékot az üldöztetés politikai motivációjára… Elfogadom, hogy az Agrokor-botránynak politikai vetülete is van, mivel a konszern adja a horvát GDP 15 százalékát, de a bizonyítékokon alapuló üldöztetés nem politikai nyomásra történik…”– mondta a bírónő. Elvetette William John Bartlettnek, a védelem tanújának, gazdasági szakértőnek az állítását, hogy a horvát kormánynak kellett volna megakadályoznia az Agrokor korlátlan terjeszkedését. Mint mondta, az Agrokor független vállalat, melyet a vádlott alapított, s ő hozta a döntéseket. „Elrendelem Ivica Todorić Horvátországnak való kiadatását” – mondta Arbuthnot a 17 oldalas bírósági ítélet ismertetésének lezárásául.

Ivica Todorić tavaly november 7-én Londonban feladta magát a brit rendőrségnek, miután Horvátország európai elfogatóparancsot adott ki ellene, és felkerült az Europol legkeresettebb bűnözőinek körözési listájára is. Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportjának a tulajdonosát 100 000 font óvadék ellenében még aznap szabadlábra helyezték.

A 2016-ban csődközelbe jutott Agrokor pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy a konszern éveken keresztül meghamisította könyvelését úgy, hogy több banki kölcsönt is tőkeként könyvelt el, és ezzel félrevezette a pénz- és hitelminősítő intézeteket. A Zágráb megyei ügyészség Ivica Todorićot azzal is vádolja, hogy törvénytelenül tett szert több mint egymilliárd kuna haszonra.