2024. április 20., szombat

A szebb és zöldebb iskoláért

A zentai Emlékiskola tanulói tevékenyen részt vettek a környezetünk megőrzésében

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola kihelyezett tagozata az idén is részt vett a tartományi környezetvédelmi, az oktatási és az energetikai titkárság közös, Szebb és zöldebb iskolákért Vajdaságban elnevezésű programjában, amelynek zentai zárórendezvényét tegnap tartották meg az oktatási intézményben.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A zentai iskola harmadik éve vesz részt a projektumban, amelynek keretében az egész iskolaév alatt különféle programokat szerveztek – mondta el lapunknak Barsi Anita, az oktatási intézmény igazgatóhelyettese. Egy összetett projektumról van szó, amelynek keretében az iskolásokkal a gyakorlati dolgokra helyezték a hangsúlyt. Többek között tankertet alakítottak ki, komposztálót és madáretetőket készítettek, a házi kedvencek számára eledelt gyűjtöttek, valamint folyamatosan szépítették az iskola területét és épületét. A program lezárásaként a Föld napja alkalmából egy úgynevezett projekthetet is szerveztek, az ennek során készült munkákat tegnap mutatták be a diákok.

Az intézményben az újrahasznosítást is rendkívül fontosnak tartják: évek óta gyűjtik a műanyag kupakokat a zentai gyermekrendelő részére, és megszervezik a papír és a lemerült szárazelemek gyűjtését is.

A tegnapi rendezvényre ellátogatott Tóth Rudolf, a tartományi energetikai titkárság segédtitkára, aki elmondta, hogy a három tartományi titkárság által meghirdetett projektum elsődleges célja az, hogy a gyermekek figyelmét fölhívja a környezettudatos élet és az energetikai hatékonyság fontosságára, például arra, hogy a fosszilisek mellett léteznek más, alternatív energiaforrások is, s hogy a diákok az így elsajátított tudást a következő nemzedéknek is átadják.