2024. április 19., péntek

Elsöprő siker a NOMUS megnyitón

Csütörtök este a NOMUS nemzetközi fesztivált ünnepélyesen a Belgrádi Filharmónia és Aleksandar Gavriljuk zongoraművész nyitotta meg az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević Színpadán.

A Belgrádi Filharmónia és Aleksandar Gavriljuk zongoraművész gyönyörű koncertje (Dávid Csilla felvétele)

A Belgrádi Filharmónia és Aleksandar Gavriljuk zongoraművész gyönyörű koncertje (Dávid Csilla felvétele)

Az orosz–francia–amerikai Igor Sztravinszkijnak, a 20. század sokak szerint legnagyobb hatású zeneszerzőjének Tűzijáték és a Tűzmadár c. művével, valamint az orosz származású Szergej Rahmanyinovnak a 3. Zongoraversenyével.

Az ukrajnai születésű Aleksandar Gavriljuk, aki már számos nemzetközi elismerést kapott és számos nemzetközi zenekarral koncertezett, kotta nélkül játszott a hangversenyen, s a végén ki tudja, hányszor visszatapsolta a közönség, akit zongorajátékával lenyűgözött. Olyan kiváló előadóművész, aki az évadban sok szereplése ellenére, amikor szinte hetente más-más nagy művet ad elő, képes megjegyezni a dallamot, és ujjaival azt elővarázsolni.

A neves karmester, az oroszországi Danijel Rajszkin, aki nagy nemzetközi zenekarokat vezényelt, most a Belgrádi Filharmónia főkarmestereként új energiát hozott az újvidéki zenei életbe, bizonyítva, hogy folyamatos, szorgalmas, komoly munkával, megfelelő zenészekkel és szólistákkal állandóan emelni képes a fővárosi szimfonikus zenekar előadóművészi színvonalát.

Telt ház volt a NOMUS megnyitó koncertjén. Az elégedett közönség április 29-éig, a Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága szervezésében, színvonalas hangversenyekre számíthat a Zsinagógában, a Városházán és a Szerb Nemzeti Színházban.

Szombaton, 20 órakor a Zsinagógában a Vajdasági Szimfonikus Zenekar, a Signum Saxophone Quartet és a horvátországi Matija Dedić–Timothy Redmond vezényletével – Bernstein, Mintzer és Gershwin műveket ad elő. Vasárnap, 20 órakor ugyanitt a Building Bridges keretében ragyogó magyar művészek hangversenyeznek: Schiff András, Fejérvári Zoltán és Palojtay János Bach, Haydn, Brahms, Debussy, Bartók és Kurtág műveiből adnak elő. Jegyek a www.muzickaomladina.org honlapon megvásárolhatók, vagy a Templomudvar 2. alatt működő irodában munkanapokon 8-tól 14 óráig. Tel: 021/452-344.