2024. április 18., csütörtök

Újvidék a divatvilág középpontjában

Jubilál a szerbiai divathét

A jubiláris 10. Serbia Fashion Week nemzetközi divat- és dizájnfesztivált április 24-étől 29-éig tartják meg Újvidéken.

A jubileum alkalmából számos meglepetéssel és újítással készülnek a szervezők, többek között azzal, hogy a divathét öt helyszínen bonyolódik le. A megnyitóünnepséget a Duna parkban tartják meg kedden, 24-én, 20 órakor, amelyen 30 országból összesen 50 divattervező mutatja majd be kreációit. A divatbemutatók a Kínai negyedben, a Fabrika Művelődési Központban és a Master Központban lesznek. A különleges záróünnepségre a Szerb Nemzeti Színházban kerül majd sor.

– A jubileumra készülni egy igen érzelemmel teli munka. Az eddigi adatok alapján több mint 250 ezer ember fordult meg ezen a fesztiválon. Európa nagyságrendben ötödik divathetének számítunk, 35 világhírű divathét elnökétől érkezett köszöntő. Mindezek az adatok azt bizonyítják, hogy világszerte elismernek és megbecsülnek bennünket – hangsúlyozta Svetlana Horvat, a Serbia Fashion Week elnöke. Elmondása szerint már most nagy az érdeklődés a külföldi sajtó részéről, ami nem meglepő, hiszen olyan szereplői lesznek a jubiláris divathétnek mint: Eymeric Francois Franciaországból, Erik Rosete Amerikából, Cigdem Karavit Törökországból, Thierry Mugler, a divatvilág ikonja, valamint a hollandiai, a kanadai, a szentpétervári divathét képviselői. A hazai divattervezők közül bemutatkozik Zvonko Marković, Bata Spasojević, Boško Jakovljević, Vasilije Kovačev, Suzana Perić, Marija Šabić, Milica Tričković, Aleksandar Gavrić és sokan mások.

– Az idén is meggyőződhetünk a szerb divathét kulturális értékéről, hiszen ismét a divatvilág középpontjában leszünk. Erről a legismertebb divatmogulok nevei is tanúskodnak, akik városunkba látogatnak. Újvidék önkormányzata támogatja az eseményt, amely nagyban hozzájárul a kultúra, a művészet, a turizmus, és a jövendőbeli kulturális és ifjúsági főváros arculatához – mondta Dalibor Rožić, az újvidéki önkormányzat művelődési kérdésekkel megbízott tagja. Számos konferencia, verseny és szeminárium kíséri majd az eseményt. A műsorfüzet a serbiafashionweek.com webcímen tekinthető meg, a jegyek pedig a Gigstix weboldalán és kijelölt eladóhelyein szerezhetők be.